Driekoningen in de Reyshoeve Reeshof

0
246

Door Hans van den Dobbelsteen
Vrijdagmiddag 6 januari. Kort voor halfvijf. Het is gezellig druk in zaal De Viersprong van woonzorgcentrum Reyshoeve.
Niet zo gek want vandaag staat het jaarlijkse Driekoningenzingen op het programma

Diana Ververs, welzijnsmedewerkster en al zeventien jaar aan dit evenement verbonden, glundert. “We hebben het hele jaar door optredens”, zegt ze: “maar het Driekoningenzingen spant de kroon. Kijk om je heen, je ziet alleen maar blije gezichten. Bij veel bewoners roept dit evenement mooie herinneringen op. Ook de interactie tussen de ouderen en de kinderen is echt geweldig. De kerstboom en de kerststukjes vervolmaken het saamhorigheidsgevoel.”
Hoewel de gemeente sinds dit jaar het wedstrijdelement heeft geschrapt, is Ververs toch tevreden over de opkomst: “We hebben al een paar kinderkoren gehad en ook een paar duo’s en zelfs een koninkje dat helemaal alleen zong.” Voor de verdere muzikale omlijsting van deze middag is de vocalgroup SaYezz ingeschakeld; vijf enthousiaste dames die op een jazzy wijze zowel kerst- als pophits uit vervlogen tijden ten gehore brengen.

Oorsprong

Hoe is deze traditie eigenlijk ontstaan? Even het geheugen opfrissen…
Dit -oorspronkelijk christelijke feest- hebben we te danken aan Caspar, Melchior en Balthasar. Deze heren zijn doorgaans beter bekend als ‘de drie Wijzen uit het Oosten’. Zij volgden ooit de ster vanuit het Oosten om bij ‘kindeke’ Jezus te kunnen komen. Jezus is op 25 december in een stal in Bethlehem geboren. Caspar, Melchior en Balthasar zagen in hem een nieuwe koning. Ze wilden hem graag hun eer bewijzen. Op 6 januari kwamen zij bij de stal aan. Sindsdien herdenken we op deze datum de aanbidding van de drie Wijzen en de bekendmaking van het bestaan van Jezus aan de wereld. De aankomst van de Wijzen bij de stal, wordt beschouwd als de officiële afronding van het kerstfeest. Tegenwoordig wordt dit heuglijk feit zowel door katholieken als door protestanten gevierd.

Traditie

Tot zover de geschiedenis. Om deze gebeurtenis te gedenken trokken tot voor kort elk jaar op 6 januari veel kinderen, verkleed als de drie Wijzen, langs de deuren van de huizen om voor de bewoners onderstaand liedje ten gehore te brengen:
Driekoningen, Driekoningen
Geef mij een nieuwe hoed
Mijn oude is versleten
Ons moeder mag het niet weten
Ons vader heeft het geld
Al op de toonbank neergeteld
In ruil voor dit korte optreden ontvingen zij meestal snoep, fruit of geld. De opbrengst werd aan het einde van de avond onderling verdeeld. Tegenwoordig komen er op 6 januari nog maar zelden kinderen aan de deur. Bellen ze tòch op die dag aan, dan hebben ze doorgaans een sponsorformulier bij zich of ze melden je dat hun bal in jouw tuin ligt. Van Driekoningen hebben zij wellicht nog nooit gehoord… Dreigt ook deze traditie verloren te gaan?

Nee, gelukkig niet. Er zijn namelijk nog steeds plaatsen waar liefhebbers op deze datum terecht kunnen om met hun gezang deze christelijke feestdag te vieren.

Beddensprei

Eén van deze locaties is dus de Reyshoeve. Koren en kinderen betreden hier vandaag -fraai uitgedost!- het podium om hun mooiste Driekoningenliederen te laten horen. Terwijl op de achtergrond twee koningen ‘Oh Denneboom’ zingen, vertelt Diana dat er soms ook bewoners zijn, die voor het voetlicht treden: “Joke Maas en Sjefke van Bavel zijn hier echte gangmakers”, zegt ze met pretlichtjes in haar ogen: “Voor elk evenement hebben zij een passende outfit.” En ook nu, zo blijkt. Vlak voor we weer huiswaarts willen keren stapt dit kwieke duo -Sjefke is 91!-, deze keer vergezeld door Corry Donders, op het podium. Gehuld in een fraaie beddensprei en met een kroontje op het hoofd, verzorgt dit drietal de slot-act van deze middag. Aan de zijkant staat Diana. Met een tambourine zorgt zij voor de muzikale begeleiding van het zingende trio.

Heb je deze editie gemist? Geen paniek want volgend jaar zetten ze, in elk geval in de Reyshoeve, deze leuke traditie gewoon voort.