Tilburg op zoek naar Icoon voor mega-evenement

0
163

Onlangs waren evenementenorganisatoren uitgenodigd door de gemeente in Cinecitta om kennis te nemen van het aangepaste evenementenbeleid van de Gemeente. Daar bleek dat de gemeente op zoek is naar een Icoon vergelijkbaar met Jheronimus Bosch. 

Door Hans Sweep

Een van de gehouden voordrachten ging over het icoon van Den Bosch, de bekende schilder Jheronimus Bosch. Door alle schilderijen van Bosch tijdelijk in het Noord-Brabant Museum te stallen was er een mooie gelegenheid om internationaal aandacht te trekken. Vervolgens werden vele evenementen in het centrum hieraan opgehangen. Zo was er de vaart door de Binnendiezen, de projecties op het marktplein en uiteraard stond historisch Den Bosch in de spotlights. Zoiets zou in Tilburg ook moeten kunnen meent de gemeente. Na enig nadenken heb ik er eentje gevonden. Historische figuren in Tilburg zijn er eigenlijk maar twee van naam: Peerke Donders en koning Willem II.

Als je een beetje rekent met geboorte en sterfdata blijft er eigenlijk maar eentje over. Willem II overleed in Tilburg in 1849, dat is in 2024, 175 jaar geleden. Hij voelde zich hier thuis en ademde hier vrij. Omdat je om uit te pakken een paar jaar voorbereidingstijd nodig hebt, zou dat goed kunnen passen.

Je kunt dat jaar als Willem II jaar uitroepen, laat de tricolores een oefenwedstrijd tegen oranje spelen, de Tilburgse revue, Willem II in Tilburg als thema pakken, etaleer alle schilderijen van Willem II in het De Pont museum, Laat de deelnemers aan de Ten Miles allemaal in het oranje lopen, alle meezingers van Tilburg Zingt in het oranje uitdossen en het dan 60-jarig openbaar carnaval hierop in spelen.
Dat zal wellicht geen internationale uitstraling opleveren, maar nationaal kun je er wel het verschil mee maken. Wie neemt de handschoen op….??