Tilburg 75 jaar vrij wordt groots gevierd!

0
170

Een belangrijke mijlpaal waar met een omvangrijk programma bij stil wordt gestaan. Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout vieren op grootse wijze dat zij op 27 oktober 75 jaar geleden zijn bevrijd. Van september 2019 tot en met mei 2020 zijn er tal van evenementen, van theater en muziek tot exposities en herdenkingen. Herdenk en vier met ons mee!

Dit bijzondere lustrumjaar begint met een compleet programma in het weekend van 27 oktober.

Op vrijdag starten we met een Theatervoorstelling: Oorlogstuig – Dansen voor je leven. Zaterdag is het thema Jong en oud: Verhalen vertellen door muziek en kinderactiviteiten. Op zondag, de dag van de bevrijding, pakken we groots uit met een Tour en taptoe met meer dan 150 (oude) legervoertuigen en 11 muziekkorpsen. Tevens vindt op die dag de Regionale Veteranendag plaats.

Vrijdag 25 oktober Theatervoorstelling Oorlogstuig

In deze theatervoorstelling wordt het verhaal van Roosje Glaser door Theatergroep Bluv vertolkt. De geëmancipeerde Joodse Roosje Glaser boekt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant. Maar dan wordt Roosje verraden. In verschillende concentratiekampen probeert ze te overleven door dansles te geven aan SS’ers. Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje de oorlog doorstond en zich in tijden van diepe ellende toch mens kon blijven voelen. Wagenmakerij, Burgemeester Brokxlaan 4, aanvang 20.00 uur. Kosten: € 2,50 p.p. Kaartverkoop via Theaters Tilburg.

Zaterdag 26 oktober Jong en oud

Een middag met muziek en kinderactiviteiten voor Jong en Oud. Vertel de verhalen door!

Kom met je (klein) kinderen naar de Wagenmakerij in de Spoorzone en geniet van de muziek van o.a. De Gouden Mix, Trio Zand Zeep en Soda, SaYezz, Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia en Big Band Goirle. Uiteraard maken “oorlogsliedjes” deel uit van het programma.

Voor kinderen zijn er activiteiten met als thema Bevrijding georganiseerd door Ontdekstation013, Stadsmuseum Tilburg en Vincents Tekenlokaal. Kinderen mogen hun eigen bevrijdingsvlag ontwerpen en maken. Vervolgens kan de Nederlandse vlag gehesen worden want hoe werkt dat eigenlijk precies zo’n vlaggenmast? Laat een mooie foto van jezelf maken met een foto van de Bevrijding 75 jaar geleden als achtergrond! Samen houden we de verhalen levend voor de volgende generaties. Van 12.00 tot 16.30 uur in de Wagenmakerij, Burgemeester Brokxlaan 4.

Zondag 27 oktober Tour en taptoe plus Veteranendag

Circa 150 (oude) militaire voertuigen rijden vergezeld van maar liefst 9 pipe bands en 2 fanfares door het centrum van Tilburg. Deze bevrijdingstour start om 14:30 uur vanaf het NS-plein en gaat via de Heuvelring, Paleisring, Schouwburgring, Heuvelstraat en de Willem-II straat terug naar de Spoorzone.

Iedereen langs de kant krijgt een bevrijdingsvlaggetje om de stoet mee te verwelkomen. Kom allemaal langs de route staan of neem plaats op de tribune op de Heuvel. Daar zal ook een officieel defilé worden afgenomen door onze burgemeester en vertegenwoordigers van de landmacht en veteranenorganisaties.

Vanaf 13.45 uur staan alle voertuigen langs de Burgemeester Brokxlaan opgesteld zodat deze voor vertrek bewonderd kunnen worden. Ook is er rond 15.00 uur een flyby van 6 historische vliegtuigen. Na afloop is een groot deel van de voertuigen nog te bewonderen als static show van de Veteranendag.

Compleet programma

Bovenstaande is slechts een greep uit de vele activiteiten die in het kader van de bevrijding worden georganiseerd. Hieronder een opsomming van wat er nog meer georganiseerd wordt dit weekend.

Vrijdag 25 oktober

– Herdenking Burgerslachtoffers Fatima Kruising Ringbaan-Zuid en Groenstraat
om 14.00 uur

-Theatervoorstelling, Oorlogstuig – Dansen voor je leven. Wagenmakerij, Burgemeester Brokxlaan 4 om 20.00 uur

– Boekpresentatie: Verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding van Udenhout en Biezenmortel bij ’t Plein, Tongerloplein 1, Udenhout van 20.00 tot 22.00 uur

Zaterdag 26 oktober

– Jong en oud – verhalen vertellen door muziek en kinderactiviteiten in de Wagenmakerij, Burgemeester Brokxlaan 4 van 12.00 tot 16.30 uur

– Onthulling Liberty Bell in Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood, Kapelhof 6.
Aanvang 12.00 uur

–          Opening project herbeleving Schijnvliegveld de Kiek van 12.30 tot 14.00 uur

–          Dodenherdenking en bevrijding van Goirle in de kerk Sint Jan in Goirle
aanvang 14:30 uur

–          Inloopevenement Udenhout bij ‘t Plein, Tongerloplein 1, Udenhout tussen 14.30
en 17.00 uur

Zondag 27 oktober

– Openstelling Ereveld van de begraafplaats Gilzerbaan, Gilzerbaan 98 van 9.00 tot
17.00 uur

– Regionale Veteranendag in en om de Wagenmakerij, Burgemeester Brokxlaan 4 van 10.00 tot 17.00 uur

–          Oorlogsmonumentenwandeling start in het Vrijheidspark om 11:00 uur € 4,- p.p.

–          Belevingsevenement Schijnvliegveld de Kiek tussen 11.00 en 17.00

–          Expositie ‘De laatste getuigen’, Peerke Donders Paviljoen, Pater Dondersstraat 14 van 13.00 tot 17.00 uur

–          Tour en Taptoe in het Centrum van Tilburg van 14.30 tot 16.30 uur

–          Peace and Jam in het Vrijheidspark, Koningsplein 80 van 14.30 tot 19.00 uur

–          Dodenherdenking en bevrijding Berkel-Enschot ‘40-’45 in de St. Caeciliakerk, Kerkstraat 2, Berkel-Enschot van 19.00 tot 21.00 uur

Dit jaar vieren we dat we in Nederland en in het bijzonder in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout, 75 jaar in vrijheid leven. Iets wat soms vanzelfsprekend lijkt, maar waar we bij stil moeten blijven staan.

Voor meer informatie over het gehele programma kijk op wijherdenkenenvieren.nl en de Facebookpagina Tilburg 75 jaar vrij. Deze on-line bronnen worden continue aangevuld met de laatste details van de verschillende evenementen.