“Nooit denken dat iets niet kan” / tegen eenzaamheid bij ouderen

0
91

Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar zegt zich eenzaam te voelen. Hoe ga je om met eenzaamheid onder ouderen? Hoe word je zelf oud zonder eenzaamheid? Wat kan je doen tegen eenzaamheid? Daarover gaat op woensdag 30 oktober het evenement HOE DAN? in EVE en de LocHal Seats2meet in Tilburg. Ouderen, initiatiefnemers van projecten tegen eenzaamheid en beleidsmakers ontmoeten elkaar om te laten zien wat werkt. Er is een talkshow, een informatiemarkt en er zijn vele workshops.

HOE DAN? opent met een gezellige talkshow waar Hadassah de Boer talloze gasten ontvangt, waaronder haar tv-collega Bert van Leeuwen, die ambassadeur is voor het nationale actieprogramma Een tegen Eenzaamheid. Ook muzikant Ruud Hermans is van de partij. Hij verwierf nationale faam als winnaar van de grootste talentenshow van Nederland. De geboren Tilburger, eerder bekend van nummer-1 bandTumbleweeds, wist het publiek zó te raken dat het hem de winst opleverde. “Gewoon naar elkaar luisteren.” Daar gaat het om als het aan Karin van der

Plas van Naoberzorg ligt. “Gewone mensen kunnen heel veel voor anderen betekenen.” Kapster Annerie van Oort uit het dorpje Zeeland knipt veel bij de mensen thuis. Door alle verhalen over eenzaamheid besloot ze in actie te komen en organiseert nu lunches, borrels en diners. Het is een groot succes.

Tijdens de vorige editie van HOE DAN? in Leeuwarden werd al duidelijk dat eenzaamheid veel mensen aan het hart gaat. “Door ouderen zo openhartig te horen spreken en initiatiefnemers zo gedreven te zien werken voor ouderen, raakt iedereen direct geïnspireerd om zélf aan de slag gaan.” zegt een bezoeker. “Ik ben geraakt door hoeveel mensen zich inzetten voor ouderen” schreef na afloop een andere bezoeker, “ik ga naar huis vol inspiratie om te blijven zoeken naar mogelijkheden en nooit te denken dat iets niet kan”.

30 oktober 9.30 – 16.30
EVE en de LocHal Seats2meet in Tilburg
HOE DAN? is een initiatief van het ministerie van VWS, UP! en FNO. Met Eén tegen eenzaamheid probeert het ministerie van VWS samen aan nieuwe en gezamenlijke oplossingen te werken in de strijd tegen (dreigende) eenzaamheid bij ouderen.
De dag is gratis toegankelijk, maar registreren is verplicht.www.hoedanwerkconferentie.nl

Noot voor de redactie
Over FNO en Meer Veerkracht Langer Thuis:

www.fnozorgvoorkansen.nl/meer-veerkracht-langer-thuis

Contact voor (pers)vragen over de werkconferentie: UP!
Jort Klarenbeek: 06-24502327 – jort@upinnederland.nlMeer informatie: www.hoedanwerkconferentie.nl

Programma
09:30 – 10:00 Inloop
10:00 – 11:30 UP! talkshow
11.30 – 13.00 Netwerkmarkt en lunch 13.00 – 14.15 Werksessies ronde 1 14.15 – 15.30 Werksessies ronde 2 15.30 – 16.30 Netwerkborrel

Beeld:
https://drive.google.com/file/d/1Dmp0KWv3GqNuOQwra1veg5JuIAfxCiAH/view?u sp=sharing

Foto door Marc Henri Queré tijdens de eerste editie van HOE DAN? in Leeuwarden op 3 juni 2019.

Vlnr: presentatrice Hadassah de Boer, Foppe de Haan (voetbaltrainer en aanjager Eén tegen eenzaamheid), Hieke Leemeijer (deelnemer Golden Sports), Leoni Everts (initiatiefnemer Golden Sports).

Beeld Ruud Hermans:

https://drive.google.com/open?id=1cpKBqGGiWbxavolTDNKjR19AJs-1blfa

Beeld Bert van Leeuwen:

https://drive.google.com/open?id=1lwBzCQ2As8RYTF6ilZK8XYXEYQv312F1