politie ruimt puin… Tilburgse puinzakkenbende opgerold

0
59

Tilburg – Naar aanleiding van de uitzendingen van het programma Bureau Brabant en Opsporing Verzocht eerder deze week, zijn donderdag 17 maart en vrijdag 18 maart drie verdachten buiten heterdaad aangehouden voor enkele zwaardere strafbare feiten.

Een van de verdachten wordt verantwoordelijk gehouden voor een ramkraak bij een kledingwinkel aan De Lind te Oisterwijk van september vorig jaar. Het drietal wordt eveneens verdacht van meerdere inbraken, waaronder een poging inbraak bij een kledingwinkel aan de Wilhelminastraat in Breda. De groepering maakte vaak gebruik van puinzakken om daarin buit te vervoeren.

Ramkraak

Op 4 september 2015 werd bij een luxe kledingwinkel aan De Lind te Oisterwijk een ramkraak gepleegd. De daders reden daar met een gestolen Opel Astra dwars door de pui heen de winkel in. Uit de winkel werden tientallen kledingstukken weggenomen die in grote puinzakken werden gestopt. Uit camerabeelden bleek dat de daders bivakmutsen droegen. De daders gingen ervandoor in een auto. Deze vluchtauto, een snelle BMW  type 535, werd later teruggevonden.

Inbraakpoging

Op 23 februari 2016 werden verschillende bewoners in de Wilhelminastraat in Breda wakker van breekgeluiden, afkomstig van de voorzijde van een kledingwinkel in deze straat. Omstanders zagen meerdere personen met bivakmutsen op die met een koevoet trachten de voordeur van de kledingwinkel open te breken. Verschillende getuigen filmden de inbraakpoging. Wederom werden grote puinzakken waargenomen bij de daders. Terwijl de politie onderweg was wisten de daders te ontkomen met een snel voertuig.

 

Opsporingsprogramma’s

De hulp van het publiek werd ingeroepen. Bureau Brabant en Opsporing Verzocht besteedden in de uitzendingen van maandag 7, maandag 14 en dinsdag 15 maart 2016 aandacht aan de ramkraak in Oisterwijk en de inbraakpoging in Breda. Vanwege het gebruik van zogenoemde big bags, verkreeg de groepering de naam puinzakkenbende. Naar aanleiding van de uitzendingen kreeg de politie tientallen tips.

Aanhoudingen

Donderdagavond 17 maart 2016 werd een twintigjarige Tilburger, die gedetineerd zit in de gevangenis van Rotterdam voor een ander feit, buiten heterdaad aangehouden door de Tilburgse politie. Het arrestatieteam deed op vrijdag 18 maart invallen in de Pijlijserstraat en de Kruizemuntweg in Tilburg. Daar werden een 26-jarige Tilburger en een 29-jarige verdachte uit Oosterhout buiten heterdaad aangehouden. Het drietal wordt na het weekend voorgeleid aan de Rechter-Commissaris in Breda.