Planten ontdekken in en rondom de poelen van De Kaaistoep

0
235
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op zondagmorgen 17 september 2017 nemen leden van de Plantenwerkgroep van KNNV-afdeling Tilburg u graag mee op plantenspeurtocht in De Kaaistoep. Daarbij zullen plekken worden bezocht die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn.

De Kaaistoep ligt tussen de Tilburgse woonwijk De Blaak, snelweg A 58, de Oude Leij en de Gilzerbaan. Sinds 1994 vindt hier natuurontwikkeling plaats en al sinds 1995 doet KNNV Tilburg hier onderzoek naar flora en fauna. Met name doordat de Kaaistoep droge en natte delen heeft, is de biodiversiteit er behoorlijk groot. Via diverse natuurontwikkelingsprojecten wordt eraan gewerkt om deze in stand te houden en verder te vergroten.

Wij willen u een goede indruk geven van de grote variatie aan planten in dit gebied. Daarbij zullen we vooral aandacht besteden aan de plantengroei in en rondom enkele van de twintig poelen die er sinds 1994 zijn gegraven. Zo gaan we zeker het Prikven bezoeken, dat is te zien vanaf de snelweg. Dit ven werd gegraven in 1998 en is met een oppervlakte van 1 ha ruimschoots de grootste waterplas van het gebied.

Door ligging, diepte, de manier waarop de oevers naar beneden aflopen en een hele reeks andere factoren, heeft elke poel zijn eigen karakter. We zullen u laten zien hoe dit tot uiting komt in de plantengroei. Ook zult u ontdekken hoeveel een hoogteverschil van een metertje langs de oever kan uitmaken voor de plantensoorten die er groeien.

Bijzondere plantensoorten die we tegen kunnen komen, zijn bijvoorbeeld: Moerashertshooi, Veelstengelige waterbies, Kleine zonnedauw en Witte waterranonkel.

Natuurlijk informeren we u ook in bredere zin over ons inventarisatiewerk en het belang hiervan.

De startplaats is bij de slagboom aan de Heisteeg, Van daaraf zullen wij tussen 9.00 en 12.00 uur regelmatig met groepjes deelnemers het gebied in trekken. Waterdicht schoeisel is een aanrader.

Voor vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met het secretariaat: Marie-Cécile van de Wiel, secretaris@tilburg.knnv.nl