Patiënten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) krijgen sinds kort een waterijsje na hun operatie.
Dit helpt tegen misselijkheid en een droge, vieze mond.
Patiënten ETZ krijgen waterijsje tegen misselijkheid
Vergroten
Het eten van een waterijsje bevordert het herstel na de operatie. “Patiënten vinden het lekker maar het is vooral heilzaam. Het waterijsje biedt afleiding en daardoor wordt direct verlichting gevoeld. Bovendien neemt het ijsje de droge, vieze smaak weg na een operatie en voelen patiënten zich minder misselijk. We hoeven nu ook veel minder pijnstilling aan patiënten te geven”, zegt anesthesioloog-intensivist Roger Froklage. Patiënten reageren heel enthousiast op het initiatief. Froklage vervolgt: “Het zorgt voor blije gezichten op de operatiekamers. De ijsjes vinden gretig aftrek, we delen er zo’n veertig per dag uit.”
Voor iedereen
Patiënten krijgen de vrieslolly aangeboden na hun operatie op de uitslaapkamer. Vrijwel alle patiënten komen in aanmerking voor het ijsje dat zes verschillende smaken heeft. “Alleen als er indicaties zijn dat een patiënt geen ijs mag hebben bieden we het niet aan, maar dat komt zelden voor. Wel moet de patiënt het ijsje zelf kunnen vasthouden en goed kunnen slikken. Voorheen vroegen patiënten vaak om een bekertje water na hun operatie, maar dit weegt niet op tegen de voordelen van het ijsje. Bovendien werd er toen vaak water gemorst. Dat is nu veel minder het geval met dit bevroren waterstaafje met een smaakje”, vertelt verkoeververpleegkundige Chantal van Gisbergen.
Standaard procedure
Het ETZ is één van de weinige ziekenhuizen in Nederland die ijsjes uitdeelt na de operatie. Het ijsje wordt nu nog alleen op de locatie Elisabeth verstrekt, maar in de loop van 2016 wordt ook de locatie TweeSteden voorzien van ijsjes voor patiënten die geopereerd zijn. Het initiatief is genomen door de afdeling Anesthesiologie, die van het aanbieden van een ijsje na een operatie een standaard procedure heeft gemaakt.
FOTOBIJSCHRIFT:
Een patiënt krijgt op de uitslaapkamer een waterijsje aangeboden van verkoeververpleegkundige Chantal van Gisbergen en anesthesioloog-intensivist Roger Froklage.
Foto: Medische Fotografie/Maria van der Heyden