Kindermoestuin gewenst door scholieren in koolhoven

0
224
kinderen OBS Koolhoven Reeshof, groep 6, Focus op Reeshof

Door: groep 6A

Dinsdagavond 9 mei zijn Stijn, Sara, Minke en Julian uit groep 6A van OBS Koolhoven op bezoek geweest bij wijkwethouder Hans Kokke en wijkregisseur Marjo van Velthoven om hun plan voor een kindermoestuin in Koolhoven te bespreken. De kindermoestuin is bedoeld voor kinderen van 4 tot 16 jaar die wonen of op school zitten in Koolhoven. De bedoeling is dat ieder kind een eigen stuk grond (+/- 10m2) in beheer krijgt. Daarnaast zal er een gezamenlijke moestuin/pluktuin met een schuurtje, een waterpunt komen en informatie over moestuinen. Er zullen ook activiteiten georganiseerd worden zoals een oogstfeest, gezamenlijk de algemene moestuin onderhouden, gezamenlijk bezoek aan de stadsimker Beeezzz en bezoeken aan andere moestuinen.

Oorspronkelijk was het idee om een braakliggend terrein aan de Veenendaalstraat te gebruiken. Omdat deze grond binnen één a twee jaar in gebruik genomen gaat worden, wordt door de gemeente een ander groot stuk braakliggend grond uitgezocht -zoals aan de Vlagtweddestraat, Voerendaalstraat of in Koolhoven-buiten- om daar dan een permanente kindermoestuin in te richten. Er is al subsidie toegezegd vanuit de wijkraad Reeshof.

Diverse andere fondsen hebben al positief gereageerd, maar nog geen definitieve toezegging gedaan. Albert Heijn Dalem heeft zaden gedoneerd en zal ook plantjes ter beschikking stellen zodra de moestuin van start gaat. Andere sponsoren worden nog gezocht. Advies voor het opzetten van de moestuin wordt gegeven door mensen met ervaring met planten, zoals IVN Tilburg, de volkstuinenvereniging Tilburg en volkstuinenvereniging Reeshof. Bedoeling is dat deelname voor de kinderen het eerste jaar gratis is (misschien daarna een symbolische vergoeding). Doel is om nog deze maand, uiterlijk in juni de moestuin in gebruik te nemen.

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar kindermoestuinkoolhoven@gmail.com of door je te registreren bij één van de bestuursleden uit groep 6a (Stijn, Sara, Minke, Julian, Gijs, Sophie). Er zijn al 32 aanmeldingen en diverse ouders die hebben aangeboden om te helpen. Hoe meer aanmeldingen, hoe meer kans dat het lukt om inderdaad snel de moestuin geregeld te krijgen, dus meld je aan! Voor de volwassenen/ouders: voor diegene die interesse heeft om de kinderen te helpen om de kindermoestuin van de grond te krijgen: graag eveneens aanmelden via bovenstaand e-mailadres.

Naast het kinderbestuur wordt overwogen om een stichting op te richten, voor het regelen van de financiële zalen en het aanvragen van subsidie (bijv. Jantje beton, het Oranjefonds en andere grotere fondsen). Deze vereniging of stichting kan dan ook gebruikt worden om andere activiteiten in Koolhoven te coördineren en ondersteunen. Als je geïnteresseerd bent om plaats te nemen in het bestuur van deze vereniging of stichting: graag eveneens aanmelden via bovenstaand mailadres.