Gezellige en sfeervolle Kerstmarkt in Düsseldorf

0
377
Kerstmarkt Dusseldorf

Op zo’n 150 kilometer van Tilburg ligt Düsseldorf de Duitse hoofdstad van Rheinland Wesfalen waarvan de AltStadt in het centrum helemaal in Kerstsfeer is opgetuigd.

Door Hans Sweep – Wijkglossy Focus op Reeshof – Tilburg
We besluiten om met de auto een P+R plaats op te zoeken iets buiten het centrum., vanwege de milieueisen voor het centrum waaraan onze oudere auto niet voldoet.
Met 250 gratis parkeerplaatsen valt onze keuze op de Simon Gatzweiler Platz aan de Heerdter Lohweg. Het blijft altijd een beetje lastig voor je navigatie, omdat dit soort plaatsen niet voorzien is van een huisnummer. Toch vinden we het gelukkig snel, de inrit is net naast een benzinestation.
Met de in de buurtgelegen tram aan de overzijde van de weg bij halte Dominikus Krankenhaus voor € 2,75 (Enkeltje (Einzel Ticket) te koop bij de bestuurder) op weg naar de Heinrich Heine Allee vlakbij de
AltStadt. (Lijn U75 of J75 afhankelijk van heen of terugreis). Binnen 10 minuten staan we in de kerstsfeer.

De eerste aanbieding kopt: ‘Bij 1 meter bier, 6 glazen cadeau’, nog maar even weerstaan want anders loop je hele tijd met zware spullen te zeulen . De lucht van Gluhwein met kruidnagel komt je tegemoet, net zoals de gebakken bratwurst lucht prikkelt die je neus. Toch is ook op de Kerstmarkt bewust eten ook een issue. Een voorbeeld daarvan is de Reiteküche waar louter Vegan verkocht wordt. Een stuk ‘vlees’ maar dan ondergedompeld in Apfelmus, Rübenkraut,(bieten) of Knoblauch is er mogelijk.

IMG 9653 IMG 9661

Diverse Kerstmarkten
Opvallend zijn de talrijke kerstmarkten die via de winkelstraten aan elkaar geknoopt zijn. Het voordeel is dat je deze kunt combineren met een bezoekje aan de diverse Kaufhausen. Het kopen van Gluhwein in een van de talrijke stands gaat meestal gepaard met statiegeld van zo’n € 2,50 voor je mok of glas. Aangezien daar veelal een opdruk van de Kerstmarkt op staat, kan dat een leuk souvenir zijn. Natuurlijk mogen de heisse Maronen (gepofte kastanjes) niet ontbreken, een delicatesse die je bij ons niet zoveel meer ziet. De stands zijn allemaal vrolijk opgetuigd met veel sfeer en licht. Werkelijk van alles is er te koop, variërend van tassen, schoenen, glazen tot en met speelgoed. Een draaimolen voor de kleintjes en een groot reuzen rad voor de ouderen (met afgesloten compartimenten) verhogen de Kerstsfeer. Het bord ‘Drinkste ene met’, het lijkt wel bijna Nederlands, probeert mensen tot een drankje te verleiden. Gezien de volle tafels lukt dat aardig.
In Düsseldorf zijn voldoende openbare toiletten om na al dat drinken je behoefte te doen.

IMG 9702 IMG 9701

Lekkernij voor kinderen
Voor de jeugdigen onder ons is Apfel Pfankuchen mit Zimt und Zücher een aanrader. (appelpannenkoek met kaneel en suiker) Voor € 4,- ben je dan klaar. Koud hoef je het op de Kerstmarkt niet te hebben, overal staan gas-heaters en verwarmingselementen. Daar kun je buiten zelfs je jas uit doen, zonder kou te lijden. Al met al een echte aanrader voor onze bourgondische Brabanders en Reeshofffers om je eens lekker in het warme licht te laten zetten in Düsseldorf. De Kerstmarkt duurt tot 25 december en is beslist de moeite waard.

IMG 9697 IMG 9693 IMG 9689 IMG 9681 IMG 9677