DWARS BOYCOT STARBUCKS UVT

0
85

Vandaag boycot de jongerenorganisatie van GroenLinks (DWARS) de Amerikaanse koffiegigant Starbucks. Voorbijgangers krijgen gratis koffie aangeboden onder andere voor de Starbucks op het campus van Tilburg University.

Hiermee willen de jongeren grootschalige belastingontwijking bij de multinational aankaarten. “Het is onvoorstelbaar hoeveel geld Starbucks binnenhaalt zonder daar belastingen over te betalen. Met gratis koffie willen we consumenten aansporen om bij het bedrijf weg te blijven”, laat voorzitter Lyle Muns weten.

Nu Nederland EU-voorzitter is geworden, is het volgens DWARS de uitgewezen tijd om rulings aan te kaarten. Dat zijn afspraken die achter de schermen plaatsvinden tussen de belastingdiensten en (groot)bedrijven over hun belastingafdracht. Muns: “Terwijl kleine koffiehuisjes dehet volle pond betalen gaat Starbucks vrijuit. Belastingafspraken met multinationals moeten transparanter en eerlijker.”

Vinden grote multinationals niet altijd wel een weg? DWARS zegt van niet. Muns: “Nederland doet niet eens het minste om ‘loopholes’ te dichten. In tegendeel, ze gaat in beroep wanneer de Europese commissie Starbucks dwing belastingen te betalen. Dat is de omgedraaide wereld.”

Voorbijgangers bij de Starbucks op campus van Tilburg University kunnen tussen 12u en 13u gratis koffie krijgen. Ook in Utrecht, Den Haag, Groningen en Amsterdam voert DWARS morgen actie.