De Buurt als Museum dit jaar in Wandelbos

0
101
leerlingen de buurt als museum Wandelbos

WAT:               Buurtcultuur- en kunsteducatieproject De Buurt als Museum

WAAR:            Wandelbos, Tilburg-West

DOOR:             Beeldend kunstenaar Inge Koenen, Stichting Move, basisscholen Tilburg-West, Stichting Stoute Schoenen, Cultuurcoach Miriam Alders

WANNEER:     start 11 april 2022, expositie 8 – 21 juli 2022

Kinderkunst tovert de buurt om tot museum en zorgt voor ontmoetingen tussen bewonersNa een succesvolle editie van De Buurt als Museum vorig jaar in Het Zand, gaat beeldend kunstenaar Inge Koenen opnieuw in Tilburg-West aan de slag. Dit keer in de wijk Wandelbos, waar ze samen met kinderen uit de wijk de verhalen van buurtbewoners gaat vertalen naar kunstwerken. Alle kunstwerken samen vormen een expositie die de buurt in één klap omtovert tot een museum. Met dit project ontwikkelen kinderen hun creatief talent, wordt de buurt opgefleurd en ontstaan er nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners, jong en oud.

Buurtmuseum in Wandelbos

Vanaf 11 april gaat beeldend kunstenaar Inge Koenen op basisscholen Wandelbos en Antares van start met haar project De Buurt als Museum. Samen met de leerlingen gaat ze bij buurtbewoners op bezoek om bijzondere voorwerpen en de daarbij behorende verhalen op te halen. Geïnspireerd op een voorwerp en een buurtverhaal maken alle kinderen een schilderij en geven dat als cadeau terug aan de buurtbewoner. Alle schilderijen worden twee weken lang geëxposeerd voor het raam van de bewoners, zodat in één klap een echt buurtmuseum ontstaat. Op 8 juli is de feestelijke opening van De Buurt als Museum bij De Duynsberg en de schilderijen zijn te zien tot 21 juli.

 

“Zou het niet mooi zijn als kinderen uit Tilburg-West door kunstbeoefening een actieve bijdrage kunnen leveren aan nieuwe ontmoetingen in hun eigen buurt?’’
– Inge Koenen

 

Kinderen én senioren

Naast kinderen gaan ook ouderen in Wandelbos creatief aan de slag. Stichting Stoute Schoenen organiseert in mei en juni kunstworkshops bij serviceappartementen De Duynsberg waarbij senioren hun talenten kunnen ontwikkelen in verschillende creatieve disciplines. Kunst biedt ouderen een nieuwe uitdaging en de workshops zorgen voor nieuwe sociale contacten. Een groepje basisschoolkinderen van BS Antares komt ook naar de Duynsberg om verhalen met de ouderen uit te wisselen en te vertalen naar een schilderij. Ook deze kunstwerken worden in juli geëxposeerd in De Duynsberg en zijn onderdeel van het buurtmuseum.

 

Talentenprogramma

In het najaar krijgt het buurtmuseum een vervolg in Tilburg-West met activiteiten bij onder ander Kunstlab bij het nieuwe kunstatelier SuperBlaaw. Cultuurcoach Miriam Alders heeft een Talentenprogramma ontwikkeld voor alle kinderen in Tilburg-West, waarbij kinderen kunnen kennismaken met uiteenlopende (kunst)disciplines in hun eigen wijk.

 

Ondersteuning

De Buurt als Museum wordt gemaakt door Inge Koenen in samenwerking met studenten van Stichting Move, de basisscholen in Tilburg-West, Stichting Stoute Schoenen en Cultuurcoach Miriam Alders. Het project wordt ondersteund door Art-fact: intermediair, platform en cultuurfonds voor kunst in de vrije tijd in Tilburg, en door een bijdrage van het VSBfonds en het Prins Bernhard Buurtcultuurfonds Noord-Brabant.

 

Volg het project

Je kunt alle activiteiten van De Buurt als Museum in Wandelbos volgen op https://www.debuurtalsmuseum.nl/wandelbos/. Maar ook op Facebook (@debuurtalsmuseum) en Instagram (/debuurtalsmuseum) delen we regelmatig nieuws, foto’s en updates over het project.