Voorronde NK voor bowlers met een beperking in Tilburg

0
73
Wijkglossy Focus op Reeshof

Zondag 8 maart worden in Dolfijn Bowling de voorrondes voor de Nederlandse kampioenschappen G-bowlen georganiseerd. Bijna 50 deelnemers uit de regio nemen het in diverse klassen tegen elkaar op voor een plekje in de landelijke finale die op 17 mei wordt georganiseerd. Bowlen is erg populair bij de doelgroep en dat merkt de organisatie.

 “Bowlen is een zeer geschikte sport voor mensen met een verstandelijke beperking en dat zien we terug in het enthousiasme op de banen”, aldus Jan Jaap van der Sar, coördinator aangepast bowlen bij de Nederlandse Bowling Federatie (NBF). Hij vervolgt: “Konden we de NK in 2013 nog op 1 dag organiseren, nu hebben we al 5 regionale voorrondes nodig om alle geïnteresseerde leden te kunnen laten deelnemen.” Zondag komen deelnemers in actie uit Tilburg, maar ook uit Sittard, Oss en Oosterhout.

De ondersteuning van bowlingverenigingen en –ondernemers is voor de NK heel belangrijk. Van der Sar: “Een grote groep vrijwilligers zet zich in voor de organisatie van deze NK en andere evenementen gedurende het seizoen. Omdat bowlingcentra, zoals Dolfijn Bowling in Tilburg, met ons meedenken is het mogelijk om de kosten voor de deelnemers ook relatief laag te houden. Dat is prettig, want veel heeft deze doelgroep vaak niet te besteden.”

Inclusief sporten

De kampioenschappen voor leden met een beperking maken dit seizoen deel uit van de NK 2020, het evenement dat in mei en juni in Warmond wordt georganiseerd, waarbij leden van de NBF in diverse categorieën kunnen strijden om de nationale titels. “De NBF wil er zijn voor alle bowlers, daarom is het voor ons belangrijk dat onze leden met een verstandelijke beperking dezelfde aandacht en kansen krijgen als onze andere leden”, aldus Van der Sar. “Dat de NK G-bowlen nu onder dezelfde vlag wordt georganiseerd als NK’s voor andere doelgroepen is een mooie stap!”

Naast de voorronde in Tilburg worden deze periode ook voorrondes gespeeld in Hoofddorp, Breda, Assen en ’s-Heerenberg. De beste 80 spelers plaatsen zich voor de landelijke finales op zondag 17 mei in Warmond.