TILBURG –Gevonden voorwerpen en oude foto’s en tijdschriften: veel kunstenaars laten zich erdoor inspireren. Herinneringen aan vervlogen tijden, tekens van levens, fascinerend!Bij bkkc en de Bibliotheek Tilburg Centrum is tot en met 30 april de dubbel-expositie Gevonden voorwerpen te zien. Aan deze expositie is een educatief programma gekoppeld. Hierbij verzorgen zes culturele instellingen uit Tilburg een inspiratiedag voor ruim honderd studenten van FontysAcademie voor Beeldende Vorming. Deze studenten presenteren vervolgens op 23 en 24 maart hun eigen pop-up tentoonstellingen op twaalf verrassende locaties in Tilburg.
Gebundelde krachten
In 2018 verhuizen bkkc, Kunstbalie en de Bibliotheek Tilburg Centrum naar de LocHal in de Spoorzone. Samenwonen doe je niet zomaar even, dus zijn ze van tevoren alvast een beetje met elkaar aan het ‘flirten’. Het eerste samenwerkingsproject is Gevonden voorwerpen, een dubbel-expositie van vier kunstenaars die zich lieten inspireren door gevonden voorwerpen en oude foto’s.
Met dit project bundelden bkkc, Kunstbalie en bibliotheek hunkrachten en expertise op het gebied van kunst, educatie, exposeren en programmeren. Om die expertise ook te delen met jong talent in de stad, koppelden ze aan de expositie een educatief programma voor studenten van de FontysAcademie voor Beeldende Vorming. Naast bkkc, Kunstbalie en de Bibliotheek Midden-Brabant, haakten voor dit educatief programma ook Gastatelier LEO XIII, Stadsmuseum Tilburg en Regionaal Archief Tilburg aan.
Dag vol inspiratie
Op maandag 20 maart volgen de Fontys-studenten een dagvullend programma waarbij ze een bezoek brengen aan de zes deelnemende culturele organisaties in Tilburg. Deze organisaties zullen de studenten informeren, inspireren en stof tot nadenken geven over het thema ‘gevonden voorwerpen’.
Zo zal kunstenaar en curator Tessa van Helden de studenten rondleiden door en informeren over het inrichten van de expositie Gevonden voorwerpen. Atty Bax, adviseur bkkc, geeft de studenten tijdens hun bezoek advies over hun artistieke en zakelijke ontwikkeling. Regionaal Archief Tilburg / Stadsmuseum Tilburg laten zien dat archieven een rijke bron aan inspiratie kunnen zijn. In de bibliotheek worden studenten aan het denken gezet over de vraag hoe je je als kunstenaar kunt verhouden tot een reeds bestaande collectie. EleyeBoerenkamps, die op dit moment als artist-in-residence werkt in Gastatelier LEO XIII, gaat met studenten in gesprek over de relatie die een toeschouwer aangaat met een tentoonstelling. bij Kunstbalie, experts op het gebied van kunst- en cultuureducatie, worden coachingsgesprekken gevoerd met de studenten.
Pop-up tentoonstellingen in de stad
De inspiratiedag op maandag maakt onderdeel uit van een groter project van de Academie voor Beeldende Vorming: de ‘Speciale week’. Studenten sluiten deze week af met het presenteren van twaalf pop-up tentoonstellingen op verschillende locaties in de stad. Hiervoor zijn studenten op zoek gegaan naar niet voor de hand liggende locaties in Tilburg – denk bijvoorbeeld aan een park, verzorgingstehuis of fietstunnel. De pop-up tentoonstellingen op deze locaties vormen samen een kunstroute, die op donderdag 23 maart (14-17 uur) en vrijdag 24 maart (12-15 uur) gratis te bezoeken is. Haal de routebeschrijving op bij één van de twee startpunten: bkkc (spoorlaan 21 i-k) of de Bibliotheek Tilburg Centrum (Koningsplein 10) – en bekijk dan meteen de dubbel-expositie Gevonden voorwerpen!
Meer informatiewww.bkkc.nl/expo-gevonden-voorwerpen