9 mei Heyhoef-Backstage:

0
59

Heritage Blues Orchestra & Jan Akkerman

Het maandelijkse muziekproject Heyhoef-Backstage in de Reeshof is er al een aantal malen in geslaagd om verrassende en verbijsterde acts naar het podium in het wijkcentrum aldaar te halen, zoals King of the World, Def Americans, Leo Blokhuis en in april nog een TributetoSteely Dan. Mede geholpen door de wonderbaarlijke goede akoestiek van de zaal en de stapsgewijs steeds sfeervollere ambiance met toepasselijke decoratie zorgen er voor dat bezoekers opgetogen en uitermate tevreden huiswaarts keren of nog blijven hangen voor de naborrel. En nu op zaterdagavond 9 mei zal als klap op de vuurpijl een exclusieve eenmalige avond georganiseerd worden waarbij het inmiddels befaamde Heritage Blues Orchestra en Jan Akkerman de podiumvloer zullen delen.

Een North Sea Jazz waardige act zal het worden. Dit is een topaffiche en exclusief in Europa! De uit New York afkomstige Grammynominees Heritage Blues Orchestra zullen een uniek ‘combinatie-concert’ brengen met niemand minder dan onze eigen nationale gitaarheld Jan Akkerman als special guest!

Heritage Blues Orchestra speelt low-down country met urban blues en brass. Slepende Delta grooves, jazzy koperblazers uit New Orleans, handpercussie, verheven spirituals, worksongs, pulserenden drums en schrijnend mondharmonicawerk. Krachtige Afro-Amerikaanse rootsmuziek.

De band maakte een stormachtig begin van haar carrière door. Hun debuutalbum ‘AndStill I Rise’ (2012) werd de hemel in geprezen door deVolkskrant:

 “Heritage Blues Orchestra geeft met glorieuze zang en hemels koper een fraai inzicht in hoe blues, gospel en vroege jazz harmonieus samengingen in de zuidelijke Verenigde Staten.”

Hun optreden in Vrije Geluiden is via Youtube een van de meest bekeken uitzendingen. Inmiddels heeft de band, ook in kwintetbezetting, zowel op binnen- als buitenpodia (Southern Blues Night, An Evening With The Blues, North Sea Jazz Festival) een reputatie opgebouwd.

In 2012 maakte Heritage Blues Orchestra furore bij hun debuut optreden op North Sea Jazz en werden gebombardeerd tot de festival ontdekking van het jaar. Jan Akkerman was niet geheel toevallig aanwezig bij dit concert en legde daar zijn eerste contacten met zijn fan en leadgitarist Junior Mack, die een van de oprichters is van dit muzikaal collectief. Heritage Blues Orchestra bestaat naar Junior Mack uit BillSims (schreef o.a. filmmuziek van ‘Cadillac Records’ over het leven van blueslegende Muddy Waters) en zijn dochter Chaney als leadzangeres. Dit trio vormt de kern met daarnaast Kenny ‘BeedyEyes’ Smith (een van de vele kleinkinderen van Muddy Waters) en de Franse Bluesharpist Vincent Bucher. Deze laatstgenoemde heeft een belangrijk aandeel voor de zo speciale sound van HBO. Het repertoire bestaat voor een groot gedeelte uit oude traditionals en worksongs ooit gezongen door de katoenplukkers en sharecroppers uit Mississippi en Louisiana of is daar op geïnspireerd. Maar Heritage Blues Orchestra heeft hier een modern sausje en arrangementen over heen gegoten waardoor het heel modern en eigentijds klinkt, gepaard gaande met een strakke productie komen die songs heel krachtig en dynamisch bij je binnen. Hierdoor laat dit quintet overal waar ze komen en diepe indruk achter en worden ze overal bewonderd door het publiek. Met lange staande ovaties als gevolg. Zoals gezegd hun zegetocht door Europa is mede begonnen op het North Sea Jazz Festival in 2012. Daar is de gezamenlijke wens ontstaan om een keer samen met Jan Akkerman iets te gaan doen en dat resulteert nu dus in het combinatie concert bij Heyhoef-Backstage!!

 Voor alle concerten zijn tickets te bestellen via website www.heyhoef-backstage.nl.  of via de voorverkoop adressen MelatiDua, Wijkcentrum Heyhoef of platenzaak Sounds Entree € 17,=.