“50 voor 50 “ verjaardagscadeau ZKH Willem Alexander

0
149
koning willem alexander

Koningsdag in Tilburg heeft dit jaar een extra bijzonder tintje: Zijne Majesteit Koning Willem Alexander wordt 50 jaar. Etiënne Grosveld, Factorium Podiumkunsten en Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) sloegen de handen ineen om hem tijdens het bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg een bijzonder muzikaal verjaardagscadeau aan te bieden. Het geheel vindt plaats in de Koepelhal en is onderdeel van de hoofdprogrammering tijdens het koninklijk bezoek.

Het idee was voor Etiënne al heel snel duidelijk: “Koning Willem Alexander 50 jaar, dan horen daar 50 piano’s bij, bespeeld door 50 pianisten uit alle lagen van de Tilburgse samenleving.”,waaronder 10 pianisten die naam en faam hebben in Nederland enbuitenland zoals Jan-Willem Rozenboom (pianist van Guus Meeuwis),Jeroen van Vliet (Boy Edgar prijs) enRogier Telderman (2016 beste jonge jazzartiest). De pianisten maken gebruik van instrumenten die wordengeleverd door Bol Piano’s & Vleugels onder leiding van Etiënne Grosveld.
De musici brengen een compositie van Marcel Cuypers die speciaal geschreven is voor deze bijzondere gebeurtenis. Boyke Brand (directeur-bestuurder Factorium Podiumkunsten): “Muziek verbindt, viert en draagt over. De combinatie van Koningsdag en de viering van de start van een bijzonder levensjaar zijn de inkleuring geweest voor de aard van de compositie. Het is in aanvang een cadeau voor Zijne Majesteit, maar vanwege de dag eigenlijk ook voor de gehele Nederlandse bevolking. Het is een hele eer dat wij samen dit project mogen dragen en de compositie ten gehore mogen brengen.”

Voor de verdere realisatie van het idee zijn de initiatiefnemers op zoek gegaan naar verbinding met andere partijen in de stad. Behalve pianisten van Factorium Podiumkunsten, Fontys Master of Music en FontysYoung Musicians Academy, zijn er pianisten aanwezig van Pianostudio Marlous Nypels, De Toets, Pianostudio Judith Couwenberg en Möbius Muziekschool. Jong en oud, allemaal van gevorderd niveau. Het blijft niet bij muziek alleen. Tien dansers van de Fontys vooropleiding en Factorium Podiumkunsten dansen een choreografie van Neel Brans en Nana van Moergestel . Daarnaast performen onder regie van Arjan Gebraad twee studenten van Fontys Academy of Circus and Performance Art in de lucht met hun “tissue-act” rondom zwevende piano’s die zijn beschilderd door studenten van Fontys Academy of Art, Communication and Design.
Jan Wirken (artistiek leider en verbinder tussen alle organisaties, oud directeur Conservatorium): “De repetities zijn begonnen en we kijken uit naar het eindresultaat!”

Dit alles vindt plaats in de Koepelhal in de Spoorzone. De koninklijke familie passeert op dat moment ‘Wereld 8’. Annemarie Pijnappel (productieleider Fontys Hogeschool voor de Kunsten): “Mooi dat we in dit project een breed beeld kunnen geven van het kunstzinnige talent dat aanwezig is hier in Tilburg. Er worden diverse disciplines ingezet: beeldend, muziek, dans en (circus)theater en er wordt verbinding gelegd tussen de professionals, studenten en het amateurveld.”
 De act in de Koepelhal is besloten tijdens het bezoek van de koninklijke familie. Vanaf 13.30 uur wordt de Koepelhal opengesteld voor publiek. Speeltijden zijn: 13.30 – 14.30 – 15.30 en 16.30 uur. Tijden onder voorbehoud.