25 beschilderde nestkastjes in omgeving Reeshofpark

0
212
Watertappunt Reeshofpark Tilburg

Naast maatregelen als preventieve spuitrondes, probeert de gemeente ook de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te stimuleren door op verschillende plekken nestkastjes op te hangen voor koolmezen. De plaagdruk van de eikenprocessierups in de omgeving van het Reeshofpark is hoog. Daarom worden aan de gemeentebomen in de Reeshofdijk en het Rey le Carlepad in totaal 25 beschilderde nestkastjes opgehangen. De nestkastjes gaan op deze manier de plaagdruk van de eikenprocessierups tegen. Bovendien brengen ze kunst en natuur samen en zorgen ze voor een mooier straatbeeld.

Kunstenaars
De nestkastjes zijn beschilderd door kunstenaars Erik Veldmeijer, Paul Watty, Bart Hüsstege, en Mariël Hallie.

Bevestigen nestkastjes
Brouwers Groenaannemers bevestigt de nestkastjes tussen maandag 14 en donderdag 18 december. In principe blijven de nestkastjes hangen t/m 2025. Indien ze eerder al slijtage vertonen, worden ze vervroegd verwijderd. De nestkastjes worden jaarlijks onderhouden. In het najaar worden ze schoongemaakt en leeggehaald, zodat de koolmezen er in het voorjaar weer hun nestje kunnen bouwen.

Wat kunt u zelf doen?
U kunt zelf meewerken aan een betere omgeving voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals koolmezen. Zo kunt u ook zelf nestkastjes ophangen in uw tuin. Hang deze dan zo dicht mogelijk bij een eikenboom. Het nestkastje mag niet in een eikenboom worden gehangen, dan kunnen er brandharen en rupsen in komen.

Meer informatie
Meer informatie over nestkastjes en de eikenprocessierups vindt u op www.tilburg.nl/rups. Hebt u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Dian van de Laar van de gemeente. Zij is bereikbaar op maandag, dinsdag en vrijdag van 09.00 – 16.00 uur via telefoonnummer 013-5325930 en per e- mail via dian.van.de.laar@tilburg.nl