Voor mij hoeft het nie die plastic folie

0
125

Laten mensen zich inpakken door de verpakkingsmaterialen die overal rondslingeren?

Door Hans Sweep

Steeds meer plastic rotzooi tref je aan in de natuur de zeeën en oceanen.
Eigenlijk niet zo verwonderlijk als je kijkt wat er allemaal met plastic folie verpakt wordt.
Groentes, zelfs per paprika verpakt, brood, worstenbrood, ijsco’s, gereedschappen, bloemen etc. etc. We zijn daarin volslagen doorgedraaid, in het pre plastictijdperk werd brood in een papierenzak verpakt, ijsco’s kenden een papieren verpakking, papieren zakken waren maar heel normaal.

Het voordeel van de plastics is dat ze licht in gewicht zijn, transparant en goedkoop.
Het grote nadeel dat het soms meer dan 100 jaar duurt voordat ze door de natuur afgebroken worden en dat dieren en vissen er zichzelf en ons indirect mee vergiftigen.
Ook raken veel dieren verstrikt in plastic en sterven zo een verstikkingsdood.
We onderscheiden grofweg twee soorten plastics, de thermoharders en de thermoplasten. Thermoharders zoals bumpers van auto’s, harde plastic bekers etc. zijn niet per definitie de boosdoeners. Deze worden na hun lifecyclus over het algemeen goed gerecycled.
Het gaat met name over de verpakkingsmaterialen deze worden door veel mensen achteloos weggegooid het heeft in hun ogen geen waarde meer. Hierdoor vervuilt het het milieu en bedreigt het onszelf als het in grote getale ophoopt. Waarom gebruiken we geen papier meer? Een veel gehoord argument is, dat gaat ten koste van de bomen. Veel papierfabrikanten gebruiken hiervoor zelf aangeplante productiebossen. Zodat er op een gedegen manier met het milieu omgegaan wordt.

duizenden kilos rotzooi na koningsdag

Papier heeft als voordeel dat het wel door de natuur afgebroken wordt en geen giftige werking heeft bij dieren. Ook is het goed recyclebaar en kan zo aan een tweede leven beginnen. Als consument kunnen we het verschil maken, door alleen nog brood, vlees, groente of gereedschap te kopen dat in een papieren zak verpakt is, of door zelf een bakje mee te nemen om onze paprika’s of andere groente in te leggen.
Met de kiloknallers (kip) lukte het de consument ook de supermarkten onder publieke druk te bewegen daar anders mee om te gaan. Gelukkig zie je bij mensen steeds meer bewustzijn om plastic te ruimen. Een bekende kreet ‘als je op het strand bent ruim dan 3 stukken plastic’ en in onze eigen wijk de vrijwilligers van het BAM die rotzooi opruimen. Het is ook mogelijk zelf actie te ondernemen door een gratis schoonmaakset bij www.debendevandereeshof.nl aan te vragen.

WE LATEN ONS NIET MEER INPAKKEN DOOR INPAKMATERIALEN.
Het zou ook enorm helpen als u geen rotzooi meer achteloos op straat gooit.

Stop hiermee het vergiftigen van onze natuur en onszelf, kies voor natuurlijke producten.
Start er direct mee en vraag aan winkelpersoneel om alternatieven, we can do it!