U kunt mee met Admiraalstochten met het Statenjacht De Utrecht

0
168

In het kielzog van zeeheld en admiraal Michiel de Ruyter

U kunt mee met Admiraalstochten met het Statenjacht De Utrecht

Op donderdag 23 april a.s. start het vaarseizoen van het Statenjacht De Utrecht met bijzondere Admiraalstochten in het kielzog van de bekende zeeheld Michiel de Ruyter. De Utrecht is een authentieke reconstructie van een historisch zeilschip uit 1746 en maakt deel uit van de indrukwekkende armada op het Markermeer in de historische actiefilm Michiel de Ruyter (1607-1676), die inmiddels meer dan 600.000 bezoekers trok.

Aankomend vaarseizoen staan negen Admiraalstochten op het programma voor individuele inschrijving. Het Statenjacht zeilt vanuit Zaandam (23 en 24 april) en Muiden (25 en 26 april) naar Amsterdam. Opvarenden kunnen een bezoek brengen aan het Scheepvaartmuseum met de speciale tentoonstelling “Michiel de Ruyter, Held in Zicht”. Of een stadswandeling maken langs 10 De Ruyter-plekken in Amsterdam, zoals zijn woonhuis aan de Prins Hendrikkade, het voormalige hoofdkwartier van de Admiraliteit (hotel The Grand) en het praalgraf in De Nieuwe Kerk op de Dam. In de namiddag meert het Statenjacht af voor de terugvaart.

Van donderdag 30 juli t/m zaterdag 1 augustus en vrijdag 7 en zaterdag 8 augustus 2015 zeilt het Statenjacht vanuit de haven van Volendam naar Hoorn of een ander mooi Zuiderzeestadje. Op het Markeermeer werden vorig jaar diverse filmopnames gemaakt van de historische zeilschepen het Statenjacht De Utrecht, de Batavia, Étoile du Roy en Shtandart. Met geavanceerde computertechniek werden later honderden schepen aan de beelden toegevoegd met als resultaat een 17e-eeuwse vloot op volle oorlogssterkte op de toenmalige Zuiderzee.

Meevaren op het Statenjacht uit de vloot van Michiel De Ruyter is een feest van herkenning voor filmbezoekers die genoten van de zeeslagen, de vlootformatie op het Markermeer, en het koelbloedige optreden van acteur Frank Lammers in de hoofdrol van koene zeeheld. De maritieme vaderlandse geschiedenis komt met de Admiraalstochten opnieuw tot leven als De Utrecht over het IJ naar Amsterdam zeilt, de thuishaven van admiraal Michiel de Ruyter. Gasten aan boord luisteren naar de verhalen van de schipper over de vlootformaties op het Markermeer en genieten van een smakelijke schipperslunch.

De Admiraalstochten zijn een logisch vervolg op de rol van het varend erfgoed De Utrecht in de film Michiel de Ruyter en de daardoor opgewekte belangstelling voor de maritieme geschiedenis en historische zeilschepen. De aankomende 9e SAIL Amsterdam 2015 (19 t/m 23 augustus), het maritieme spektakel waaraan het Statenjacht eveneens zal deelnemen, houdt het vuurtje brandend. Door het Statenjacht in te zetten als varende attractie, is de stichting Statenjacht de Utrecht, die algemeen nut nastreeft, in staat het schip in perfecte conditie te houden. Daarnaast worden jaarlijks op vrijwillige basis vaartochten georganiseerd voor mensen met een verstandelijke handicap.

Admiraalstochten vanaf € 50,- voor volwassen en € 20 voor kinderen. Zie voor meer informatie en reserveringen: Meevaren op Statenjacht de Utrecht