Tilburgse statushouders aan het werk dankzij evenementen in de stad

0
167

Hardlopers die dit jaar deelnamen aan de CZ Tilburg Ten Miles hadden een grote kans dat zij onderweg voorzien werden van water of een natte spons door het Refugee Team, een groep vluchtelingen (statushouders) die als vrijwilliger meewerken in de organisatie van diverse evenementen in de Tilburg. Als vrijwilliger leveren zij een waardevolle bijdrage in de stad, doen ze nuttige ervaring op én vergroten zij de kans op een baan.

Na een succesvolle pilot en opstartfase bekrachtigde wethouder Mario Jacobs (Asielbeleid) op zondag 2 september officieel de samenwerking met het Refugee Team. Inmiddels is de Tilburg Ten Miles het 10e evenement in Tilburg waarbij het team actief is en hebben al meer dan 50 statushouders meegewerkt als vrijwilliger in het programma, waarvan er ruim 30 zijn doorgestroomd naar een baan, stageplek of opleiding.

Wat begon als een klein initiatief met ongeveer 10 asielzoekers uit de voormalige opvanglocatie Jozefzorg aan de Kruisvaardersstraat tijdens de opbouw van de Warandelooploop in november 2017, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle formule om Tilburgse statushouders naar werk te begeleiden. Door vrijwilligerswerk te doen bij evenementen snijdt het mes aan twee kanten: evenementorganisatoren staan te springen om extra vrijwilligers en vluchtelingen leren nuttige vaardigheden in bijvoorbeeld logistiek, catering en beveiliging. Daarbij komen de leden van het Refugee Team in contact met nieuwe mensen en maken ze kennis met de Nederlandse werkmentaliteit. Wie toe is aan een volgende stap wordt gekoppeld aan het

bedrijvennetwerk van het evenement, van sponsor of leverancier tot aan bedrijven in de businessclub of bedrijven-run.
Wethouder Mario Jacobs is trots op deze vernieuwende manier waarop Tilburgse statushouders de weg naar werk weten te vinden: “De samenwerking met het Refugee Team laat goed zien dat we als gemeente innovatieve ideeën die de stad vooruit helpen omarmen. Het programma biedt statushouders in de stad een kans om direct actief te worden in Tilburg en maakt hierbij slim gebruik van de mooie evenementen die onze stad kent.”

Het succes van het Refugee Team in Tilburg blijft in andere steden niet onopgemerkt. Inmiddels start het initiatief in Eindhoven en experimenteren ook de gemeente Breda, Den Haag en ‘s-Hertogenbosch om vluchtelingen door middel van vrijwilligerswerk bij evenementen beter te laten integreren.
Voor meer info kunt u contact opnemen met Martijn Berghman van More2Win – initiatiefnemer van het Refugee Team via 0627556366 of martijn@more2win.com