Stijging aantal meldingen van vuurwerkoverlast in Tilburg

0
41

Op het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn er in twee weken tijd bijna 1100 meldingen binnen gekomen uit Tilburg. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen er in totaal bijna 800 meldingen binnen kwamen. Het meldpunt was geopend sinds 19 december en sloot vandaag om 12:00 uur. Uit heel het land kwamen er in totaal bijna 90.000 vuurwerkklachten binnen. GroenLinks wil dat er meer maatregelen worden genomen om vuurwerkoverlast tegen te gaan.

Van de bijna 1100 meldingen kwamen er 984 uit Tilburg, 59 uit Berkel-Enschot en 28 uit Udenhout. Het grootste deel van de klachten ging over harde knallen door vuurwerkbommen (78%), gevolgd door vuurwerkstress bij huisdieren (12%) en gevaarlijke situaties en schade door vuurwerk (5%).

Vanwege de grote overlast die, zoals uit de cijfers blijkt alleen maar is toegenomen, ziet GroenLinks het liefst dat vuurwerk tijdens Oud en Nieuw alleen door professionals wordt afgestoken op een centraal punt in de stad, zodat iedereen kan genieten van een mooie en veilige vuurwerkshow. Daarbij krijgt de partij steun van 100 maatschappelijke organisaties die zich onlangs in een manifest hebben uitgesproken voor een verbod op consumentenvuurwerk. Een vuurwerkshow uitgevoerd door professionals in combinatie met een vuurwerkvrije zone is tijdens de jaarwisseling in Hilversum bijvoorbeeld zeer succesvol verlopen.

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks fracties, waaronder GroenLinks Tilburg. Van alle meldingen wordt een rapport gemaakt dat eind januari aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.