Politie zoekt getuigen na plofkraak pinautomaat Verdiplein

0
116

Tilburg – Uit het onderzoek naar een plofkraak op het Verdiplein in Tilburg blijkt dat de verdachten met scooters na de plofkraak zijn vertrokken. De recherche heeft de zaak in onderzoek en het vermoeden dat één of meer van de betrokken verdachten afkomstig zijn uit Tilburg-Noord. Om meer duidelijkheid in de zaak te krijgen wordt de hulp van het publiek ingeroepen.

Explosieven

Met één of meer explosieven werd op vrijdagochtend 27 oktober 2017 net na half vijf geprobeerd om de pinautomaat van ING aan het Verdiplein in Tilburg op te blazen. Verschillende getuigen hebben zich inmiddels bij de politie gemeld en spreken van meerdere vluchtende verdachten. De verdachten zouden met scooters naar het Verdiplein zijn gereden en na de kraak ook weer zijn vertrokken. Uit het opvolgende rechercheonderzoek blijkt dat één of meer van de betrokken verdachten woonachtig is / zijn in Tilburg-Noord.

Heeft u in de uren voor of na de plofkraak verdachte situaties gezien, meldt u dan bij de politie. De politie is op zoek naar tenminste drie verdachten, die zich op minstens twee scooters hebben verplaatst. Zij waren gekleed in nagenoeg identieke kleding. De verdachten droegen ook bivakmutsen.

Gevaarzetting

Door de hoge gevaarzetting van plofkraken vallen deze onder de zogenaamde High Impact Crimes. Dat heeft geleid tot een landelijke aanpak van het delict. De hoge mate van gevaar die een ontploffing op kan leveren zijn strafverzwarende omstandigheden. De zwaarte van de straf wordt bepaald doordat een plofkraak wordt gezien als het veroorzaken van een brand/explosie met gevaar voor de omgeving. Dit behoort tot de zwaarste categorie delicten met een daarbij behorende zware straf.

Voor personen die voor de eerste keer een ram- en/of plofkraak hebben gepleegd, geldt 15 maanden gevangenisstraf als uitgangspunt. Gevangenisstraffen van meer dan 7 jaar zijn geen uitzondering.

De landelijk, gecoördineerde aanpak heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat meerdere verdachten zijn aangehouden en dat enkele ‘grote vissen’ momenteel voor langere tijd vastzitten.

Zo hield de politie in 2016 40 verdachten aan en in 2017 tot nu toe 25. Van de 25 in 2017 zijn er 10 aangehouden in Duitsland op verdenking van betrokkenheid bij in Duitsland gepleegde ram- en plofkraken.

 

Melden kan op 0900-8844

Eventueel anoniem via 0800-7000

o.v.v. Kenmerk:  2017259246