Politie waarschuwt voor nepagenten met babbeltruc

0
24

Tilburg, Moergestel, Hilvarenbeek – De Tilburgse politie zag de afgelopen dagen drie zaken voorbij komen, waarbij senioren (bijna) slachtoffer werden van een gehaaide babbeltruc. De nog onbekende daders probeerden vertrouwen te winnen door zich voor te doen als politieagenten. Hoewel ze geen politie-uniform droegen, lieten ze wel snel een soort legitimatiebewijs zien.

Vertrouwen te winnen door zich voor te doen als politieagenten. Hoewel ze geen politie-uniform droegen, lieten ze wel snel een soort legitimatiebewijs zien.

Op 15 juni jl. kwamen rond het middaguur twee onbekende mannen aan de deur bij een 82-jarige vrouw in Moergestel. Ze wisten met een smoes haar huis binnen te komen, door te zeggen dat ze van de politie waren. De mannen waren in burger en zwaaiden met een legitimatiebewijs. Dat ging zo snel, dat de vrouw niet kon zien of het om een echt legitimatiebewijs ging. Het duo vertrok zonder buit in een donkerkleurige auto.

Sieraden

Een soortgelijk gebeurtenis vond diezelfde dag plaats rond 13.30 uur aan de Ringbaan West in Tilburg. Twee mannen, keurig in pak, die na aanbellen een politiepasje lieten zien. De 79-jarige vrouw liet het tweetal binnen. Met een smoes wisten de daders haar gouden sieraden buit te maken.

Nepagenten

Op dinsdag 16 juni 2015 stonden twee onbekende mannen voor de voordeur van een 81-jarige man in Hilvarenbeek. Ook hier wisten ze zich naar binnen te praten. In het bezoek vroegen de nepagenten naar de waardevolle spullen en evt. spaargeld. Omdat ze niet verder dan de hal zijn geweest, is hier niets buitgemaakt.

Voorkom dat u slachtoffer wordt

Helaas heeft niet iedereen die bij u aanbelt, goede bedoelingen. U kunt zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van dieven en oplichters. Daarvoor geven we de navolgende tips:

  • Laat niet zomaar onbekenden in uw huis. Check wie u binnen laat.
  • Doe ‘s-avonds laat en ‘s-nachts niet open als u niemand meer verwacht en u niet weet wie er voor uw deur staat.
  • Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, politie een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bekijk het goed.
  • Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vóórdat u de persoon binnenlaat. Zeker als u de zaak niet vertrouwd.
  • Laat een collectant niet ‘onbewaakt’ achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.
  • Als onbekenden ‘in nood’ aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.
  • Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Uiteraard helpt u de politie als u een goed signalement kunt geven van de verdachte. Vluchtrichting en het eventueel daarbij gebruikte voertuig zijn daarbij ook belangrijk.
  • Heeft u oudere familieleden? Waarschuw hen dan door dit soort voorvallen met hen te bespreken.
  • Voor vragen en advies kunt u terecht bij uw wijkagent.