Politie houdt verdachte van grootschalige oplichting aan

0
77
[the_ad_placement id="artikel-inline-in-het-bericht"]

 

Den Haag/Tilburg Met de aanhouding van een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats denkt de politie tenminste vijftien gevallen van oplichting te hebben opgelost. Als ‘dakdekker’ zou hij door het hele land ouderen hebben opgelicht.

De verdachte ging daarbij steeds op dezelfde manier te werk: hij belde aan bij oudere mensen en stelde zich – in de meeste gevallen – voor als ‘Richard Verbeek’. Hij deed zich voor als dakdekker en had naar eigen zeggen een defect aan het dak geconstateerd, terwijl hij met werkzaamheden in de buurt bezig was. Hij bood aan dat direct te repareren voor een bedrag tussen de 600 en 1000 euro. Hij gebruikte daarbij ook de namen van bestaande dakdekkersbedrijven, om zijn verhaal kracht bij te zetten. Hij maakte zelfs vaak een ‘officiële’ offerte voor de reparatie. Zijn verhaal was zo overtuigend, dat de meeste mensen hem geloofden. In veel gevallen reed hij zelfs met hen mee om het geld te halen. Als hij vervolgens ‘het benodigde materiaal ging kopen’, kwam hij niet meer terug. De gedupeerden komen uit het hele land: er werd aangifte gedaan in onder meer Rijswijk, Leiden, Voorschoten, Delft, Leidschendam, Tilburg, Breda, Roosendaal, Weesp, Dordrecht, Bergen op Zoom, Rotterdam, Schiedam en Houten.

 

De man werd op 21 mei in Tilburg aangehouden. Zijn identiteit was inmiddels bij de politie bekend; de man was namelijk al eerder veroordeeld en had nog een straf open staan. Het speciale EVA-team (Executie Vonnissen Afgestraften) was daarom naar hem op zoek. Dit team richt zich op veroordeelden die nog een straf uit moeten zitten. Door de politie in Tilburg werd de man uiteindelijk aangehouden.

De recherche van Leiden doet onderzoek naar de oplichting; op dit moment wordt de totale omvang ervan in kaart gebracht. Er zijn al vijftien aangiften binnen, maar de politie houdt er rekening mee dat er mogelijk nog meer gedupeerden zijn. Mensen die informatie hebben die voor het onderzoek van belang is, kunnen contact opnemen met de recherche Leiden, via 0900-8844. Op de website van de politie kunnen mensen terecht als zij meer willen weten over hoe zij zich tegen oplichters kunnen weren.

[the_ad_placement id="artikel-bottom-ad-banner-onder-het-artikel"]