1e positief voetbalklimaat Fair Play toernooi bij sc ‘t Zand

0
37

Op zaterdag 13 juni a.s. zal op de kunstgrasvelden bij SC ‘t Zand het 1ste Positief Voetbalklimaat Fair Play toernooi plaatsvinden. Het Fair Play toernooi is een initiatief vanuit Positief Voetbalklimaat Tilburg in samenwerking met de KNVB.

Wat is er leuker voor een kind dan op zaterdag lekker een wedstrijdje te voetballen? Onbevangen, zonder geschreeuw langs de lijn of discussies in het veld. Positief Voetbalklimaat Tilburg gaat samen met de KNVB aan de slag met de pilot Fair Play; een concept waarbij gespeeld wordt zonder scheidsrechter en kinderen zelf beslissingen nemen. Dit vraagt een andere rol van coaches en ouders. De kinderen krijgen weer vrij spel.
Om de voetbalverenigingen uit de regio Tilburg kennis te laten maken met dit concept wordt op zaterdagochtend 13 juni a.s. het 1ste Positief Voetbalklimaat Fair Play toernooi georganiseerd.

Dit toernooi is bedoeld voor de jongste F-spelers of de oudste kabouters die volgend seizoen in de F-leeftijdscategorie gaan spelen en wordt gespeeld volgens het principe van de zogenoemde “Fair Play competitie”. Het toernooi zal van 09.30-12.30 uur plaatsvinden op de kunstgrasvelden van SC ‘t Zand. Op woensdagavond 10 juni zal er een informatieavond plaatsvinden bij SC ‘t Zand om begeleiders en ouders van deze teams te informeren over het concept “Fair play”, want het vraagt ook van de trainers/coaches en ouders om een andere rol aan te nemen. Wat dat precies is wordt op deze avond door de KNVB uitgelegd.

Succesvol
Het “Fair Play” concept komt uit Duitsland. In district Zuid 2 van de KNVB is er 2 jaar geleden met 10 teams een Fair Play competitie gestart en inmiddels doen er al 70 teams hieraan mee. De verhalen zijn erg positief te noemen.
Onderzoeksresultaten
1. 90% van de trainers uit de pilot geeft de voorkeur aan het Fair Play concept boven het traditionele voetbal voor de F-jeugd.
2. 84% van de organisatoren vanuit de verenigingen in de pilot zijn (zeer) positief over het Fair Play concept.
3. Het toegenomen spelplezier van de kinderen wordt als grootste winstpunt beschouwd.
4. Kinderen zijn vooral veel vrijer in het Fair Play concept dan bij het traditionele voetbal doordat zij minder met hun ouders bezig zijn.
Aanmelden
Teams kunnen zich nog tot en met maandag 8 juni 12.00 uur aanmelden voor het Positief Voetbalklimaat Fair Play toernooi op zaterdag 13 juni. Dit kan door het sturen van een mail naar r.veenendaal@knvb.nlmet daarin de naam en het team van de vereniging en de contactgegevens van de contactpersoon.