Nele Vandeneede en Tom Sanderman winnen Jacques de Leeuw Prijs

0
65

Twee studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten winnen ieder € 10.000

Nele Vandeneede, student aan de Academie voor Danseducatie en Tom Sanderman, student aan het Conservatorium zijn de winnaars van Jacques de Leeuw Prijs 2015. Jaarlijks ontvangen de twee meest getalenteerde studenten van een docentenopleiding en een uitvoerende opleiding van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) deze prijs waar een geldbedrag aan gekoppeld is van 10.000 euro. De prijs is bedoeld als stimulans en steun in de rug voor verdere studie of om te investeren in de beginnende carrière.

De prijswinnaars namen woensdag 1 juli de prijs in ontvangst uit handen van de heer Jacques de Leeuw in de Schouwburg van Theaters Tilburg. Een deskundige jury onder voorzitterschap van Aad van Nieuwkerk bepaalde de winnaars.

 

Winnaar categorie docerend: Nele Vandeneede
Nele Vandeneede is een spontane, energieke, enthousiaste en nieuwsgierige dansdocent met een onvermoeibare drive. Deze eigenschappen maken haar lessen tot een ware beleving waarbij de ontmoeting met anderen centraal staat en waarbij zij haar leerlingen als een spiegel gebruikt: “iets leren aan je dansers is mooi, iets leren van je dansers is subliem”.

Nele heeft zich verbonden aan de organisatie Dance and Child International. Haar passie en grenzeloze ambitie ligt bij het dansonderwijs aan jonge kinderen. Nele ziet het belang van de ontwikkeling van creativiteit in het reguliere onderwijs. Nele is een ontluikende bloem, krachtig en in volle ontwikkeling en zij zet het onderwijs letterlijk en figuurlijk in beweging.
De drie pijlers waarop de jury haar beoordeling staaft zijn de artistieke, de visionaire en de docerende eigenschappen van de genomineerden. De winnaar hoeft geen hoogdravende visionaire denkbeelden te hebben maar moet wel weten te prikkelen. Beleven en laten beleven – initiëren en laten gebeuren – ontwikkelen en reflecteren… moeiteloos laat Nele deze zaken samensmelten. Zij is een kunstvakdocent die kunst als middel ziet en niet als doel. Nele komt, stuurt, enthousiasmeert en leert, een ware kunstvakdocent die haar omgeving gebruikt om zich te blijven ontwikkelen. Zij richt haar pijlen op de basis, daar waar haar kunst het verschil kan maken voor de toekomst. Nele is een kunstvakdocent die de jury in de komende jaren tot volle bloei ziet komen. Een kunstvakdocent die droomt van blijven dromen en die haar zoektocht door beweging gaande houdt.

 

Winnaar categorie uitvoerend: Tom Sanderman
Tom Sanderman is een sublieme muzikant die excelleert met een professioneel repertoire. Een veelzijdige performer op zoek naar een spannende rafelrandje, omdat hij weet dat hij zich daarmee kan onderscheiden. Een randje dat hij bewust zelf wil creëren. In die scherpzinnige ruimte ontwikkelt hij zijn eigen stijl waarbij hij vol overtuiging kiest voor hedendaagse nieuwe muziek.

Tom is een muzikale ondernemer pur sang en overziet het totaalplaatje. Hij is zich bewust van het krachtenveld waarin hij zich begeeft en zoekt daarin vol zelfvertrouwen de niches op. Bovendien beheerst hij zijn instrument tot in de finesses, met een muzikale creativiteit die grote bewondering afdwingt.
De jury heeft Tom als winnaar gekozen omdat in hem al de genoemde aspecten van het kunstenaarschap op een inspirerende en meer dan overtuigende manier samenkomen. Tom is een kunstenaar die weet welke wegen te bewandelen in de steeds veranderende beroepspraktijk. Een kunstenaar die er zelfbewust voor kiest om zich door te ontwikkelen. Door zijn nominatie voor de Jacques de Leeuw Prijs liet hij zich uitdagen nieuwe elementen toe te voegen aan zijn repertoire. En met succes. Zijn eindexamen was excellent. Wanneer een componist uit zichzelf vraagt iets voor jou te mogen componeren, terwijl je nog op een opleiding zit, dan is dat een opvallend bewijs van een groots en beloftevol talent, waarvan we nog veel gaan horen.

Veertien jaar Jacques de Leeuw Prijs

Al voor het veertiende jaar stimuleert en steunt Stichting Jacques de Leeuw afstudeerders van FHK. Met de prijs wil Stichting Jacques de Leeuw (onderdeel van uitgeverij Audax) jonge talentvolle kunstenaars de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen. Ook is het een manier om ambities te stimuleren bij studenten van de verschillende kunstenopleidingen. Bovendien willen Stichting Jacques de Leeuw en FHK zo een positieve bijdrage leveren aan het culturele klimaat in Tilburg.

 

Genomineerden

Naast de winnaars waren de volgende studenten genomineerd:
Docerende richting: Jasper van Oerle (Academie voor Muziekeducatie), Iris Heusschen

(Academie voor Theater) en Davey Schoute (Academie voor Beeldende Vorming).
Uitvoerende richting: Matthijs van der Meer (Academie voor Muziek- en Musicaltheater), Bie van Landeghem (Rockacademie), Moyra Besjes (Academy for Art, Communication and Design), Camille Paycha (Academy for Circus and Performance Art) en Nemo Oeghoede (Dance Academy).

Samenstelling jury

Naast voorzitter Aad van Nieuwkerk bestaat de jury van de Jacques de Leeuw Prijs 2015 uit de volgende deskundigen: Boyke Brand, Willem Brekelmans, Leonie Clement, Annette Embrechts, Saskia van Gool, Florence Husen, Wendy Moonen en Jos Wilbrink.

 

Prijs Stichting Ateliers
Stichting Ateliers Tilburg stelt een jaar lang een gastatelier ter beschikking aan een genomineerde student beeldend. Dit jaar ontving Moyra Besjes deze prijs uit handen van Wilbert van Herwijnen, voorzitter van de stichting.

 

Meer informatie

Kijk op www.fontys.nl/jacquesdeleeuwprijs voor meer informatie over de Jacques de Leeuw Prijs.