Negen automobilisten betrapt met een slok op achter het stuur

0
66

Tilburg – Dertig agenten werkten mee aan een Europese alcoholcontrole. Van de ruim duizend gecontroleerde automobilisten in Tilburg bleek circa 1 % in overtreding.

De controle startte vrijdagmiddag 16 december om 16.00 uur en liep tot in de vroege nacht door. Het verkeer van de Hart van Brabantlaan werd naar de Harsekaarstraat geleid en gecontroleerd. Later op avond werd het controlepunt verplaatst naar een parkeerterrein langs de Ringbaan-Oost. Er was een ademanalyseapparaat en kantoorunit op de locaties aanwezig. Op die manier konden overtreders op de controleplaats de ademanalyse ondergaan en hoefden niet mee naar een politiebureau.

Rijbewijzen ingevorderd

In totaal moesten 1076 passerende automobilisten verplicht meewerken aan een blaastest. Negen personen waren in overtreding en moesten vervolgens een ademanalyse ondergaan. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Twee overtreders hadden dermate diep in het glaasje gekeken dat hun rijbewijs direct werd ingevorderd. Het ging daarbij op beginnende bestuurders. Dat zijn mensen die korter dan vijf jaar een rijbewijs hebben. De hoogste waarde bedroeg was 460 ug/l, waarmee deze beginnende bestuurster maar liefst 5 x de limiet overschreed.

Rijden onder invloed

Het is verboden om aan het verkeer deel te nemen als het alcoholgehalte in de adem meer dan 220 ug/l bedraagt. Maar het is uiteraard beter om nuchter achter het stuur te zitten! Wie wordt aangehouden voor een alcoholcontrole, is verplicht om daaraan mee te werken. Wie weigert, mag meteen zijn rijbewijs inleveren en kan op de hoogste straf rekenen. Iedere overtreder krijgt direct een tijdelijk rijverbod opgelegd. De straffen voor rijden onder invloed variƫren van een geldboete tot enkele jaren gevangenisstraf Als bijkomende straf kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor maximaal 5 jaar (10 jaar bij recidive). Voor beginnend bestuurders gelden strengere regels. Deze automobilisten mogen bij 88 ug/l al niet meer deelnemen aan het verkeer.