Mysterie rond hennepkwekerij

0
95

Tilburg – Drie bewoners van een woning aan de Jachthoornstraat zijn donderdagmorgen aangehouden voor het kweken van hennep. Buurtbewoners hadden enkele gewapende mannen door de straat zien rennen met volle tassen.

Op woensdag 4 januari 2017 om 22.00 uur kwam er een melding van een verdachte situatie vanuit de Jachthoornstraat binnen bij het operationeel centrum. Een buurtbewoonster had gebeld dat er mannen op het dak liepen. De politie stelde een onderzoek in maar kon niets ontdekken. Wel roken de agenten een sterke hennepgeur. Om 01.30 uur belde een geschrokken buurtbewoner. Hij was met een vuurwapen bedreigd door 4 a 5 mannen die bij hem in de Jachthoornstraat liepen met tassen. Zijn hond was aangeslagen en hij had poolshoogte genomen. In de straat zag hij de gemaskerde mannen die een vuurwapen op hem richtten. De man is in paniek zijn woning weer ingevlucht.

Hennep

Toegesnelde agenten stelden een onderzoek in. Op straat kwamen ze hennepresten tegen die daar op de grond lagen. Verschillende buurtbewoners kwamen naar buiten die informatie hadden. Uiteindelijk trokken de agenten de conclusie dat er in een woning aan de Jachthoornstraat een kwekerij moest zitten. Op aanbellen werd niet opengedaan. Op het moment dat een slotenmaker de voordeur open wilde breken werd hij wel geopend. En er werden inderdaad in de woning in verschillende kamers volledig ingerichte kwekerijen aangetroffen met enkele honderden planten. De drie bewoners zijn aangehouden. Er was sprake van diefstal van stroom. Er is nog gezocht naar de gewapende mannen maar die zijn niet meer aangetroffen. Alhoewel het onderzoek nog in volle gang is gaat de politie er van uit dat hier mogelijk sprake is van een ‘ripdeal’.

Gevaar

Hennepkwekerijen in woningen zijn levensgevaarlijk. Regelmatig ontstaan branden in huizen waar gekweekt wordt. Dat kan komen door dat er levensgevaarlijk elektrische aansluitingen gemaakt worden waar meer stroom doorheen komt dan is toegestaan. Ook wordt er gebruikt gemaakt van lampen die heet worden. De schade en mogelijk persoonlijk leed kunnen aanzienlijk zijn. Maar er is vooral veel gevaar voor de omgeving die van niets weet en denkt veilig te wonen. De netwerkbeheerder heeft alle stroom in de woning afgesloten. De woningbouwvereniging zal in kennis gesteld worden en hun beleid zal er op gericht zijn de bewoners uit hun huis te zetten.
De agenten die het onderzoek ’s-nachts zijn gestart zijn tot laat in de ochtend bezig geweest met de administratieve afhandeling van deze mysterieuze zaak.

Onderzoek

Het onderzoek naar de kwekerij maar zeker ook naar de gemaskerde gewapende mannen is in volle gang. Het rechercheteam vraag uw hulp. Heeft u de woensdagavond en donderdagmorgen iets verdachts gezien wat me deze zaak te maken kan hebben. Of hebt u op een andere manier informatie over deze misdrijven? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten:

  • via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden,
  • via 0900-8844 of WhatsApp (0612207006),
  • anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M,
  • via het Team Criminele Inlichtingen in een vertrouwelijk gesprek op het nummer 079-3458999

Prioriteit

Politie, openbaar ministerie en gemeenten geven veel prioriteit aan de aanpak van hennep. Er is dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties). Bovenstaande misdrijven wijzen daar ook op.