Integrale actie: ruim 17.000 auto’s gecontroleerd

0
56

Tilburg, Sprang-Capelle – In en rond Tilburg hielden opsporingsinstanties grote gezamenlijke controles. Het ging om een integrale handhavingsactie die plaats vond op vrijdagavond 23 oktober 2015. Het verkeer liep in fuiken op de Spoorlaan, Professor Cobbenhagenlaan en de Midden-Brabantweg. In Sprang-Capelle was een controleplek op de Bevrijdingsweg ingericht. Diverse mensen gingen op de bon of moesten nog openstaande boetes of belastingschulden afrekenen.

Samenwerking
Er werd samengewerkt door politie, gemeente Tilburg, Openbaar Ministerie, Rijksdienst Wegverkeer, Veilig Verkeer Nederland en het Afpakteam. De controles waren niet alleen gericht op verkeerszaken. Ook werd er intensief informatie verzameld over inbrekers, overvallers, straatrovers en andere criminelen. Daarnaast was er aandacht voor mobiel banditisme, patsergedrag en personen met openstaande boetes, vonnissen en belastingschulden. De inzet werd gecoördineerd vanuit de gemeenschappelijke meldkamer.

ANPR-camera
Opsporingsdiensten maakten dankbaar gebruik van ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition). Deze toestellen controleren kentekens van passerende auto’s. Het kenteken wordt vervolgens via een ingebouwde computer razendsnel vergeleken met gegevens uit diverse databanken. Hierbij is het mogelijk om een koppeling te leggen naar verdachten van inbraken, overvallen en straatroven, het register van gestolen voertuigen of het opsporingsregister van personen die nog gezocht worden voor strafbare feiten, openstaande boetes en belastingschulden.

Resultaten
Ruim 17.000 voertuigen werden gescand met behulp van de ANPR camera’s.In het geval van een hit moest de automobilist aan de kant voor een verdere controle. Er werden een kleine duizend blaastesten afgenomen. Slechts één automobilist kwam boven de wettelijk toegestane limiet uit. De politie verrichte daarnaast nog elf andere arrestaties. Veelal ging het om personen die gezocht werden door politie en justitie o.a. vanwege openstaande onderzoeken, gevangenisstraffen, verplicht afstaan van DNA. Er zat een arrestant bij waarvan een uitleveringsverzoek aan het buitenland openstond. In vier gevallen werd er drugs aangetroffen en in beslag genomen. Er werden 74 bekeuring uitgeschreven. Het ging daarbij vooral om technische gebreken aan voertuigen, onverzekerde voertuigen en verlopen APK. In het kader van de cao acties van de politie werd in 83 gevallen alleen een waarschuwing gegeven. Het ging daarbij om gedragsovertredingen, zoals het niet dragen van de autogordel, het niet kunnen tonen van rij- of kentekenbewijs.

Fiscaal
De Belastingdienst legde op 74 voertuigen beslag, waarvan er 27 meteen getakeld werden. Daarnaast vorderde ze € 25.680 aan openstaande belastingschulden in. De gemeente Tilburg nam voor de eerste keer deel aan een dergelijke actie. Zij had een gerechtsdeurwaarder en een deurwaarder gemeentelijke belastingen ingeschakeld en kon op die manier voor € 1.779 aan openstaande vorderingen innen en beslag leggen op drie auto’s. In de toekomst zal de gemeente Tilburg vaker aansluiten bij dit soort acties.