Helikopterbemanningen van de luchtmacht trainen in de avonduren

0
178

Om veilig te kunnen opereren, trainen helikopterbemanningen van de luchtacht het hele jaar door. zij moeten ook veilig in het donker kunnen optreden, daarom trainen zij vanaf eind april een aantal weken in de avonduren.

Helikopterbemanningen van de luchtmacht trainen in de avonduren

Tijdens een missie moet personeel van de Koninklijke Luchtmacht dag én nacht klaarstaan voor inzet. Personeel van het Defensie Helikopter Commando oefent het vliegen in duisternis ‘s avonds in week 18, 23, 27, 28, 29, 34, 36 en 37, van maandag tot en met donderdag. Doordat het langer licht blijft in de zomermaanden vliegen de bemanningen in bepaalde weken langer door dan de gebruikelijke openstelling. Helikopter–crews bereiden zich, onder meer met dit soort oefeningen, voortdurend voor op inzet waar ook ter wereld, bijvoorbeeld in Mali.

 

Veilig vliegen

“Bij het uitvoeren van missies staat veiligheid voorop. Met onze trainingen streven we naar een maximaal niveau van presteren”, aldus kapitein-vlieger Tom. Hij vliegt met de Cougar transporthelikopter. “Bij duisternis vliegen helikopterbemanningen met speciale nachtzichtapparatuur. Het oefenen in de avonduren bereidt ons voor op een breed scala aan missies. De luchtmacht is mede door zijn getraindheid wereldwijd inzetbaar.”

 

Klachten

Militaire oefeningen worden vroegtijdig en zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingenof via het gratis nummer 0800-0226033. Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of Teletekst pagina 766.