Enexis, Ennatuurlijk en gemeente Tilburg vormen samen een sterk collectief voor duurzamere warmtevoorziening in Tilburg

0
37

‘Green Deal Warmtevoorziening Tilburg regelt de afspraken’

Tilburg kent al vanaf begin jaren 80 een stadsverwarmingsnet. Naast Tilburg zijn ook de gemeenten Breda, Oosterhout, Dongen, Drimmelen en Geertruidenberg en diverse bedrijven aangesloten op dit warmtenet.
De warmte voor dit net is afkomstig van de Amercentrale, die uiterlijk in 2024 sluit. De komende jaren zijn er gasleidingen in Tilburg toe aan vervanging en ook landelijk wordt gesproken over het uitfaseren van alle aardgas in de gebouwde omgeving. Dit is voor Ennatuurlijk, de exploitant van het warmtenet, netwerk-beheerder Enexis en de gemeente Tilburg aanleiding voor het maken van afspraken over een toekomstige duurzamere warmtevoorziening voor Tilburg. Deze afspraken hebben de partijen op 29 september vastgelegd in de ‘Green Deal Warmtevoorziening Tilburg’. De ambitie is om 16.000 extra huishoudens aan te sluiten op alternatieve warmtevoorzieningen. Daarvoor starten binnenkort proefprojecten.

Tilburg streeft ernaar om in 2045 klimaatneutraal te zijn. Uiterlijk dat jaar moet de warmtevoorziening in de stad dus volledig draaien op duurzame bronnen.

 

Ennatuurlijk:

16.000 extra woning mogelijk op warmtenet

Het Amernetwerk kan een grote bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente Tilburg. Ennatuurlijk werkt aan mogelijkheden om de exploitatie van een verduurzaamd (Amer)netwerk ook in de toekomst te garanderen. Zij streeft daarbij naar een reductie van de CO2 uitstoot van het warmtenet, waarbij het de ambitie is om op termijn een uitstoot van nul te realiseren. Erik Stronk, algemeen directeur van Ennatuurlijk: “Warmte neemt een steeds belangrijkere plaats in als duurzamer alternatief voor aardgas in woningen. We zien hier in Tilburg veel mogelijkheden om het warmtenet verder uit te breiden en daarmee CO2 uitstoot te reduceren. Samen met belanghebbenden, zoals bewoners, bedrijven en de gemeente Tilburg hebben we in kaart gebracht dat zo’n 16.000 zogenaamde ‘woningequivalenten’ in aanmerking komen voor de overgang van aardgas naar warmte. Deze grootschalige overgang van aardgas naar warmte is nog niet eerder zo gedaan, maar technisch is het mogelijk. We hopen dat andere partijen zoals woningcorporaties zich ook gaan aansluiten bij deze Green Deal en mee gaan helpen aan de overgang van aardgas naar warmte in Tilburg.”

Green Deal

Green Deals zijn afspraken die gericht zijn op energiebesparing of het opwekken van (lokale) duurzame energie en dragen bij aan de doelstelling van een klimaatneutraal en -bestending Tilburg in 2045. De diverse deals zijn gericht op het bereiken van structurele besparingen, duurzaam economisch herstel en regionale werkgelegenheid en zetten aan tot samenwerking en meer maatschappelijke betrokkenheid.