Warmtepompen remedie tegen dure stadsverwarming

0
304

Dinsdagavond zat zaal Havana in wijkcentrum Heyhoef tjokvol met mensen die benieuwd waren of warmtepompen ook voor hen een oplossing kan bieden als remedie tegen de dure stadsverwarming.

Door Hans Sweep

Gezien de bewezen succesfactoren in Witbrant waarvan de 80 aanwezigen op een eerdere info-avond 50 mensen over gegaan zijn op de aanschaf van een warmtepomp zou je zeggen van wel.
Als aftrap werd door Niels van Alphen van Techneco, die de Elga warmtepomp ontwikkeld hebben, ingegaan op het technisch verhaal van de warmtepompen. De complete unit bestaat uit een buiten ventilator (een soort airco), een pomp met een warmtewisselaar (apparaat wordt meestal in de meterkast geplaatst) en een thermometer. De complete unit verwarmt 5 KW/uur en koelt 3 KW/uur.

In totaal wordt op de stookkosten met een warmtepomp 56% bespaard en op de milieubelasting 40%.

Om 9 KW op te wekken is met de stadsverwarming € 0,78 verschuldigd, met de warmtepomp
€ 0,42 en in combinatie met zonnepanelen zelfs maar € 0,16.

De terugverdientijd is 3 – 6 jaar, gemiddelde besparing per jaar € 450 op stookkosten.

Nu is het extra interessant om een warmtepomp aan te schaffen, omdat er op de nominale aanschafprijs van € 3975 maar liefst € 2300 subsidie mogelijk is, waardoor de werkelijke aanschafprijs € 1700 is.
Deze subsidieregeling  wordt naar verluidt binnen afzienbare tijd aangepast naar vermoedelijk € 1500.

Het is dus raadzaam er op tijd bij te zijn. Vanavond is er nog de mogelijk om de 2e info-avond omtrent warmtepompen bij te wonen om 20.00 uur, zaal Havana Wijkcentrum Heyhoef. Geef u vooraf even op bij:warmtepompkoolhoven@gmail.com. Dat kan ook door Reeshof bewoners die niet uit Koolhoven komen omdat er enkele plaatsen vrijgekomen zijn. De 1e info-avond werd bijgewoond door zo’n 100 mensen.