Verrassende winnaars bij Internationale Crossgala’s Loket.nl Warandeloop

0
252

Sondre Nordstad Moen (NOR) en Fabienne Schlumpf (ZWI) hebben zich vandaag gekroond tot winnaars van de Internationale Crossgala’s tijdens de Loket.nl Warandeloop Tilburg. De 25-jarige Moen moest in een ongekend sterk veld alles op alles zetten om de rest voor te blijven. Met een ultieme eindsprint verschalkte hij Abdi Ulad uit Denemarken. Schlumpf (26) was beduidend sterker dan de rest en had op de meet ruim 3 seconden voorsprong op de nummer twee.

Mannen

Met een razendsnelle start pakt Khalid Choukoud vol overgave de koppositie, maar na ruim anderhalve ronde komt de Hagenaar plots ten val in de welbekende Berenkuil. Hij verliest de aansluiting met de leidende groep maar een andere Nederlander neemt over: Michel Butter. De 31-jarige atleet uit Beverwijk maakt een sterke indruk en dicteert in een moordend tempo, de ene naar de andere tegenstander moet de kopgroep laten gaan.

Met nog een ronde te gaan gaat ook Michel hard tegen de grond en loopt hij direct achter de feiten aan. Een illusie én een schoen armer vervolgt Butter de race, hij en Choukoud knokken voor wat ze waard zijn maar komen niet verder dan respectievelijk een 10e en 13e plek. Voorin is dan een kopgroep gevormd van een man of 6/7 die tot de laatste kilometer bij elkaar bleef. De Noor Moen beschikt over de snelste eindsprint en mag Abdi Hakin Ulad (DEN) en Napoleon Solomon (ZWE) zorgden voor een volledig Scandinavisch podium.

De verrassing van de dag komt misschien wel op naam van Jesper van der Wielen. Na een moeilijk zomerseizoen weet hij als 6e overall en beste Nederlander te finishen. Ronald Schroer loopt een sterke wedstrijd en wordt 9e, Roy Hoornweg moet genoegen nemen met de 11e plek. Is dat genoeg voor een ticket naar Chia (Italie, EK Cross)?

Vrouwen

Het deelnemersveld bij de vrouwen verscheen om 13.50u enigszins uitgedund aan de start. Verschillende (Europese) toploopsters hebben op het laatste moment moeten afzeggen wegens blessures. Desalniettemin komt ook hier een kwalitatief goed veld uit de startblokken. Maureen Koster kent een matige start maar na anderhalve ronde hervindt ze de aansluiting voorin en bepaalt samen met de Zwitserse Schlumpf het tempo. Ook Elizeba Cherono kan moeiteloos het tempo volgen.

Op twee rondjes voor het einde wordt de gehele wedstrijd ineens omgegooid. Koster zakt door het veld heen en besluit zelfs om de strijd te staken. Later gaf een gedesillusioneerde Koster aan dat ze direct vanaf de start voelde dat het niet goed zat. Ze wilde niks forceren, omdat ze het afgelopen seizoen al te veel van zichzelf heeft gevraagd. Even een tandje terug dus voor Koster, en geen EK Cross. In de race maakte de Tsjechische Eva Vrabcova Nyvltova handig gebruik van dit moment door een versnelling te plaatsen. Het is uiteindelijk toch Schlumpf die over de langste adem beschikt. Al zwaaiend naar het publiek finisht ze met een voorsprong van 3 seconden op de nog jonge Duitse Anna Gehring en onze eigen Elizeba Cherono. Nyvltova komt in de eindsprint tekort en moet genoegen nemen met de 4e stek. Marcella Herzog wordt 7e en Ruth van der Meijden weet de finish uiteindelijk als 10e te bereiken.

Al met al was het publiek in de Oude Warande de grote winnaar, onder een stralende zon werden zij getrakteerd op prachtige wedstrijden. Wat het allemaal waard is geweest met betrekking tot de EK Cross in Chia wordt in de komende dagen duidelijk.

De 60-jarige Loket.nl Warandeloop vervolgde na de Internationale Crossgala’s met de Businessrun. De organisatie maakte tot slot zondag bekend voor het eerst in de geschiedenis de grens van 6.000 deelnemers beslecht te hebben: de kers op een toch al overheerlijke verjaardagstaart.