Tilburgse restaurants en app NoFoodWasted vragen aandacht voor voedselverspilling met ‘overtollige’ lunch

0
74

Kort geleden genoten 39 (3 * 013) Tilburgers van een speciale lunch op het terrein van Tilburg Culinair. De lunch werd bereid door koks van La Nouvelle Auberge en de Houtloods met ondersteuning van leerwerktraject Chef’s level.
De lunch bestond uit ‘overtollige’ producten van de regio die bijvoorbeeld te klein of misvormd zijn en niet in het reguliere kanaal verkocht kunnen worden of bijna over de THT datum gaan en vernietigd worden.

Een derde van ons voedsel verdwijnt in de afvalbak. Dat komt neer op zo’n 41 kilo per persoon per jaar en € 150 per persoon. Restaurants La Nouvelle Auberge en Houtloods en de app tegen voedselverspilling NoFoodWasted vragen hier aandacht voor en laten met het initiatief in Tilburg zien dat het ook anders kan. Het initiatief kwam tot stand vanuit de Tilburgse samenwerking tegen voedselverspilling; 013Food. De producten voor de lunch zijn kosteloos geleverd door NatuurlijkeTomaat, Tuin de Es, Bioboerderij ‘t Schop, Stadstuin Tilburg en Plus de Rooi Pannen. De lunch markeert de start voor doorlopende aandacht in Tilburg voor de impact van voedselverspilling op onze samenleving. 

“Door van ‘overtollige’ producten een lunch te bereiden voor Tilburgers, kunnen we laten zien hoe eenvoudig het is om iets tegen voedselverspilling te doen. Dat je deze producten gewoon kunt eten en dat er met de smaak helemaal niks mis is!” zegt Sander Overweg van de Houtloods.

“We bespreken op regelmatige basis de mogelijkheden om voedselverspilling in Tilburg te verminderen. In één van deze bijeenkomsten is het idee ontstaan om Tilburg te laten proeven wat je met deze prachtige producten kan doen,” zegt Ralph Blaakenburg van La Nouvelle Auberge 

“Met onze gratis app NoFoodWasted reduceren we voedselverspilling door producten te ‘redden’ voordat ze over de houdbaarheidsdatum gaan bij supermarkten en restaurants. Met de ‘overtollige’ lunch benadrukken we het gemak om zelf iets te doen aan dit wereldomvattende probleem en markeren we de lancering van onze app in Tilburg,” zeg August de Vocht van NoFoodWasted.