Tilburg: nu al bijna 400 meldingen van vuurwerkoverlast waarvan ca 100 uit Reeshof

0
176

Vooral overlast in Reeshof en Tilburg-Zuid

Sinds het meldpunt vuurwerkoverlast zaterdag online ging, zijn er landelijk meer dan 25.000 meldingen over vuurwerkoverlast binnengekomen, waarvan 365 uit Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Een groot deel van de meldingen gaat over ‘irritant knalvuurwerk’ dat al sinds begin december in verschillende supermarkten te koop is. Ook klagen veel mensen over de overlast door vuurwerkbommen, die prullenbakken en vuilcontainers opblazen.

Opvallend veel klachten gaan over overlast door ‘supermarktvuurwerk’ dat al sinds begin december in de schappen ligt van onder andere de Aldi, de Lidl en de Action. Het vuurwerk dat in de supermarkten ligt is categorie 1-vuurwerk dat het hele jaar door legaal verkocht mag worden. Het is voornamelijk knalvuurwerk als luchthuilers, voetzoekers en knetterballen. Zwaarder vuurwerk mag pas vanaf 28 december worden verkocht.

Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Tilburg. Vorig jaar kwamen er in twee weken tijd ruim 89.000 vuurwerkklachten binnen, dat was een stijging van 18.000 ten opzichte van het jaar daarvoor. Twee jaar geleden had zich juist een daling van de overlast ingezet, vanwege het instellen van vuurwerkvrije zones in veel gemeenten en het beperken van de afsteektijden op Oudejaarsdag.

Met het meldpunt willen de initiatiefnemers in kaart brengen hoe groot de overlast door vuurwerk is. “Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro’s aan schade aangericht door vuurwerk en hebben er duizenden mensen last van”, zegt fractievoorzitter Joris Bengevoord van GroenLinks Tilburg. “We gebruiken de meldingen om te pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast. De beste oplossing is om vuurwerk alleen nog door professionals af te laten steken, dan zijn we af van de overlast, schade en ongelukken.”

Vuurwerkvrije zones
Tijdens de jaarwisseling 2016-2017 zijn er n.a.v. vragen van GroenLinks in Tilburg een aantal buurten vrijwillige vuurwerkvrije zones. In deze gebieden wordt aan inwoners gevraagd om geen vuurwerk af te steken. Het gaat om de gebieden rond de verzorgingshuizen Huize Padua, De Duijnsberg en Het Laar en de kinderboerderijen in de Reeshof en Stokhasselt. In deze ‘zones’ wordt begrip gevraagd voor de overlast van vuurwerk. In de gebieden staan borden met de tekst: Hier liever niet. De gemeente heeft de vuurwerkvrije zones van vorig jaar onderzocht. Daarom zijn deze keer ook verblijfplaatsen van dieren ingericht als zone.