Johan Spijkers uit Reeshof vertrekt te voet naar Santiago de Compostella

0
352

Johan Spijkers (69) start op 20 mei vanuit St. Jean Pied de Port samen met 5 vrouwen vlak voor de Spaanse grens in Frankrijk, naar Santiago de Compostella in de provincie Galiciƫ in Spanje.

Door Hans Sweep
Waarom met 5 vrouwen, bang om zelf te koken? “Nee, dat is het niet maar toevallig was dat de samenstelling van de groep. Op 17 mei was er wel een groep met een aantal mannen, maar ik wilde perse mijn verjaardag op 19 mei nog thuisvieren,” weet Spijkers. Bovendien hebben de vrouwen hem al verteld dat hij net zo goed zijn aandeel in het koken en afwassen moet leveren. Het hele traject is 786 kilometer lang dat in zo’n 39 dagen wandelend afgelegd zal worden. Dat is gemiddeld ruim 20 kilometer per dag. Spijkers die hartpatiĆ«nt is loopt de tocht voor zichzelf. “De Nijmeegse vierdaagse waaraan ik komende editie voor de 5e keer aan deelneem loop ik voor Make a Wish, nu dus voor mezelf. Ik hoop me tijdens die tocht weer een beetje terug te vinden, ben eigenlijk wel wat veranderd sinds mijn hartproblemen”, meent Spijkers.

Zijn vrouw Rita is tijdens het gesprek alle noodzakelijke pillen in zakjes aan het verzamelen. Voor elke dag wordt er een zakje gemaakt, dat ook in de grote rugzak meegenomen wordt. Die zak weegt maar liefst 9,9 kilogram en bevat ondermeer 2 lange en korte broeken, 4 shirtjes, 4 paar sokken en een poncho. De eerste 2 nachten wordt er in een pension overnacht de andere dagen in kloosters of andere etablissementen. Vorig jaar waren er in totaal 275.000 pelgrims onderweg. Ben je er klaar voor? “Ik heb vanaf januari gemiddeld 80 kilometer per week getraind dat moet voldoende zijn”, is Spijkers zeker van zijn zaak. Met de Pelgrimszege op zak moet dat zeker lukken. Hij was al ooit met de caravan in Santiago de Compostella, maar zal er nu wat meer zweetdruppels voor moeten laten. De broer van Spijkers zal dagelijks zijn blog bijhouden, die is te vinden op: http://johanspijkers.reislogger.nl. Wij wensen Johan veel succes met zijn wandelavontuur en blijven hem tijdens de tocht volgen.