Jac. van Trier (Odulphuslyceum Tilburg) genomineerd voor Geschiedenisleraar van het jaar

0
487

Geschiedenisleraar Jac. van Trier is genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar, een jaarlijkse onderscheiding van de NTR en het Rijksmuseum. De docent van het Odulphuslyceum Tilburg is volgens de vakjury onder leiding van schrijfster Nelleke Noordervliet een geschiedenisleraar met uitzonderlijke kwaliteiten.

De jury:

Jac. van Trier is een wandelend geschiedenisboek, iemand die leeft voor zijn vak en zijn leerlingen. Hij is in staat al improviserend verbanden te leggen met andere historische ontwikkelingen, met de actualiteit en met muziek. Jac: “De stof die ik aanbied moet je kunnen voelen, kunnen ruiken en beleven. Alle zintuigen moeten aan het werk.” En dat maakt hij waar. Zijn leerlingen krijgen zoete en zure snoepjes in de les als symbool voor gebeurtenissen in de geschiedenis. De leerlingen lezen brieven van bezorgde burgers en ze luisteren naar dreigende muziek uit de Franse revolutie. Geen enkele leerling ontsnapt aan zijn sprankelende voorstelling waarbij hij  oog heeft voor elk individu. Hoezeer hij gedragen wordt door zijn leerlingen mag blijken uit  de steunbetuigingen via Facebook op zijn kandidatuur. Binnen twee dagen waren er bijna 500 reacties, o.a. met aanbevelingen van leerlingen die hij 25 jaar geleden in de klas had. Het bericht is in die dagen 24.000 keer gelezen.

 

Geschiedenisleraar van het jaar 2016

Tien toptalenten uit het middelbaar onderwijs zijn genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar. Een prijs die dit jaar voor de derde keer wordt uitgereikt door de NTR en het Rijksmuseum. De kanshebbers zijn geselecteerd na een bezoek aan hun school door een vakjury onder leiding van schrijfster Nelleke Noordervliet. De winnaar van de titel Geschiedenisleraar 2016 wordt op 29 oktober in het Rijksmuseum bekendgemaakt.

 

De Top 10

De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s stuurden op verzoek van Rijksmuseum en NTR meer dan 300 formulieren in waarin ze een docent voordroegen. Leden van de vakjury, bestaande uit vooraanstaande historici en experts uit het onderwijsveld, bezochten na een zorgvuldige selectie twintig docenten op school en woonden hun lessen bij. Ze spraken met collega’s, leerlingen en ze bevroegen de docent. Na een uitgebreid beraad van de voltallige jury is nu de Top 10 bekend. Het zijn volgens de jury allen topkandidaten: zeer bevlogen docenten met uitzonderlijke kwaliteiten.

 

Juryvoorzitter Nelleke Noordervliet: “Deze tien zijn het topje van de ijsberg. Daaronder bevindt zich een enorm aantal buitengewoon enthousiaste en vakkundige docenten. Ik zou nu nog wel op school willen zitten om les te krijgen van een van die stimulerende vaklieden! Ik ben onder de indruk van het talent.”

 

NTR en Rijksmuseum organiseren de verkiezing van de Geschiedenisleraar van het jaar in samenwerking met VGN, Euroclio, het Nationaal Archief en het Bestuursfonds Hollandse Meesters/Rijksmuseum Fonds.

 

Zie voor een overzicht van de tien genomineerden: www.ntr.nl/geschiedenisleraar