In Cinecitta: documentaires bevrijding, corona, slavernij en wereldstad

0
13

Vier Tilburgse documentaires in een voorstelling

In Cinecitta zijn op maandagavond 25 november onder de noemer Vier maal Tilburg in Beeld 4 korte documentaires over Tilburgse onderwerpen te zien. Met een korte pauze tussen de eerste twee worden ze aaneengesloten getoond. Deze bijzondere voorstelling begint om 18.30 uur en duurt tot 21.00 uur. De vier documentaires worden kort ingeleid door de makers: Caroline Evers (beeld, geluid en regie), Paul Spapens (interviews) en Stijn van der Loo (editing). De makers van de vier documentaires. Cameravrouw Caroline Evers wordt geflankeerd door interviewer Paul Spapens (rechts) en Stijn van der Loo (editing). Foto: Merijn Paulusse.    

De eerste documentaire heeft als titel ‘De laatste getuigen’. Tien oudere Tilburgers vertellen over hun ervaringen tijdens de bevrijding van Tilburg. Het is nu tachtig jaar geleden dat Tilburg werd bevrijd. De ooggetuigen van toen vertellen nog steeds vol emotie over de heftige tijd van de oorlog en het gelukzalige gevoel en de opluchting van de bevrijding.

De titel van de documentaire over corona is ‘Het is liefde waar het om draait’. Deze documentaire laat zien hoe tijdens de coronaperiode 2020 en 2021 Tilburgers solidair met elkaar waren. Er waren tientallen sociale initiatieven om het leven draaglijk te maken. In deze documentaire laten de Tilburgers zich zien van hun allersterkste kant.

In de recente tijd is er in Tilburg veel aandacht geweest voor slavernij. Op 1 juli 2022 werd aan het Burgemeester Stekelenburgplein bijvoorbeeld een monument voor het slavernijverleden onthuld. De documentaire maakt het slavernijverhaal voor de Tilburgers op een unieke manier invoelbaar. De hoofdrol is weggelegd voor nazaten van tot slaaf gemaakten met de achternaam Tilburg. Deze documentaire is opgenomen in zowel Tilburg als Suriname.

Voor menigeen is het een verrassing, maar in Tilburg leven 148 verschillende nationaliteiten. Al deze mensen hebben een eigen taal en cultuur. Uit welke landen zijn ze afkomstig? Waarom kwamen ze naar Tilburg? Hoe kijken ze naar de Tilburgse samenleving? Hoe bevalt het hen hier? En wat valt ze op aan Tilburg en de Tilburgers? Grappig detail: in de documentaire groeten ze allemaal met ‘houdoe’. Erg leuk om te horen en te ervaren op 25 november in Cinecitta.

De vier documentaires zijn oorspronkelijk gemaakt als onderdeel van tentoonstellingen en culturele projecten van het Peerke Donders Paviljoen. De onderwerpen trokken al langer de aandacht. Vandaar dat werd besloten ze eenmalig alle vier te vertonen. De makers Caroline Evens, Paul Spapens en Stijn van der Loo werken momenteel aan een documentaire over de naoorlogse wederopbouw en de wederopstanding vanaf de jaren ’80 van Tilburg. De hoofdrol is weggelegd voor sterke vrouwen.

De Peerke Donders documentaire avond bij Cinecitta kost € 10,- per persoon en is via www.cinecitta.nl te boeken. Hier is de link: Vier maal Tilburg in beeld – Cinecitta

Adres Cinecitta: Willem II straat 29, 5038 BA TILBURG