Gemeenteraad komt thuis in nieuwe raadszaal

0
112
Nieuw raadszaal gemeente Tilburg

Maandag 8 maart neemt de gemeenteraad de gloednieuwe raadszaal in gebruik. Niet met alle raads- en collegeleden in de zaal, maar zoals al maanden, digitaal. Hoewel burgemeester Theo Weterings de raadsleden en inwoners maandag toespreekt vanuit een lege raadszaal is het toch een beetje feest.
In de vernieuwde, transparante raadzaal vieren we met deze eerste vergadering van de raad in het vernieuwde stadhuis het feest van de lokale democratie. Eigenlijk had de raad dat op 5 november vorig jaar willen doen. Op die dag was het precies 75 jaar geleden dat de Tilburgse gemeenteraad weer in alle vrijheid kon vergaderen. De dag waarop, na de oorlogsjaren ’40-’45, de democratie in ere werd hersteld.

Verbinding met de stad

Deze nieuwe raadszaal levert een zichtbare bijdrage aan de verdere vernieuwing van de lokale democratie. De raad zit hier tijdens vergaderingen letterlijk in de kijker. Van buiten kijk je zo naar binnen. Net zoals de raad letterlijk zicht houdt op de stad. Met het transparante karakter van de raadszaal, gaat de raad de verbinding met de stad aan en andersom. De raad benadrukt hier zijn toegankelijkheid en benaderbaarheid. Ze oogt een stuk toegankelijker dan zijn voorganger in dit vernieuwde stadhuis. De houten vloer en de wand- en plafondafwerking zorgen voor een warme uitstraling. Maar nog opvallender en van nog grotere betekenis, is de plek waar de publieke tribune is gesitueerd: dicht bij de gemeenteraad. Dus niet meer op afstand op een hooggelegen balkon. Toehoorders kunnen de raad voortaan bijna op de vingers kijken.

Cirrus

De raadszaal is dé plek van de democratie in ons vernieuwde Huis van de Stad. De plek waar de raad namens de Tilburgse bevolking de kaders van het beleid vaststelt en het college van burgemeester en wethouders controleert. Het is een plek waar kunst niet mag ontbreken. De Tilburgse kunstenares Fransje Gimbrère heeft een iconisch kunstobject vervaardigd, Cirrus genaamd, waarin zij op een heel eigen en bewonderenswaardige manier het oude textiele ambacht letterlijk verweeft met innovatieve kunsttoepassingen. Cirrus bestaat uit duizenden draden, die elkaar in drie richtingen kruisen, die van veraf één geheel vormen en de vele individuele gedachtestromen en ideeën symboliseren die zich met elkaar verweven in de Raadszaal. De plek waar heel Tilburg wordt vertegenwoordigd door de gemeenteraad.

De raad is weer thuis

Na een periode van 4 jaar is de raad weer thuis. Nadat op 10 april 2017 in het oude stadhuis de laatste raadsvergadering plaatsvond, heeft de raad op diverse plekken vergaderd. Het Laken, het personeelsrestaurant van Stadskantoor 6, het Willem II stadion en de laatste maanden vooral digitaal vanuit huis sluit de raad een periode van omzwervingen af. Ontheemd heeft de raad zich niet gevoeld en -wat het belangrijkste is- de gemeenteraad en dus ook de democratie heeft zijn werk ten volle kunnen blijven doen. Maar op maandag 8 maart komt de gemeenteraad van Tilburg weer “bijna” thuis en vindt vanuit het nieuwe stadhuis de eerste raadsvergadering plaats. Het nieuwe ‘thuis van de raad’ is een feit. Al moeten de raadsleden elkaar voorlopig nog via een scherm toespreken. Maar ze staan te popelen om in dit huis van de democratie het debat weer hoorbaar, zichtbaar en voelbaar te laten zijn.
De raadsvergadering is maandag live te volgen via tilburg.raadsinformatie.nl om 15.00 uur.

===============================================

Dit Reeshof-nieuws is mogelijk gemaakt door:

50PLUS                                          Henk van Tilborg*

Basisschool                                     De Drie Musketiers (Hulten)
Brandstofstation                              Shell Dalem*
Buitenschoolse Kinderopvang           Kinderstad*
Vrijmoet*

Sterre Kinderopvang*
Café                                               Café Dongewijk*
Catering                                         A&C hapjes de luxe

Chinees afhaalrestaurant:                Welkom
Energieadvies                                  CDER*

Installatie bedrijf                             Installatiebedrijf Reeshof *

Kunstgebitten                                 Tandprotheticus Wieggers *
Makelaar                                        OMM Makelaars*

ouderenvereniging                          KBO Reeshof*
Print inkt                                        Cartridge Europe

Senioren Vereniging                        KBO Reeshof *

Schoonheidssalon                           Schoonheidssalon en pedicure Meti *
Sociaal                                          GiveLocal
Uitvaartbegeleiding                         Els Alessie*
Print & Mail                                    KOPAK
Vakgarage                                      Vakgarage Tilburg
Zonnepanelen                                 Mica Zon
Zwangerschapsfit                            Zwangerfit Tilburg *

* = In Reeshof gevestigd