Optimale zorg voor baby’s met afwijkende stand van de voet
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is officieel benoemd tot Klompvoetcentrum. “Dit predicaat bewijst dat de kwaliteit van onze zorg uitstekend is bij de behandeling van een klompvoet bij baby’s”, zegt orthopeed Lennard van den Boom.
De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) kende het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis onlangs het predicaat toe. “Daar zijn wij erg trots op”, vertelt Van den Boom. “Wij, als orthopeden, zijn altijd bezig geweest met goede en veilige zorg op het gebied van klompvoeten in het ziekenhuis. De expertise hadden we al, maar het is fijn dat het nu erkend is.” Voor het predicaat moet het ziekenhuis voldoen aan strikte eisen.
Expertise
De klompvoeten worden zowel op de locatie TweeSteden als St. Elisabeth behandeld. “We voeren ongeveer tien tot twaalf behandelingen per jaar uit. Het is belangrijk dat we deze aantallen vasthouden, want zo behouden we de expertise. Doordat we nu een Klompvoetcentrum zijn, hopen we meer toestroom te krijgen.” De beroepsgroep NOV vindt het verstandig dat niet alle orthopeden klompvoeten behandelen. Daarom zijn voorwaarden opgesteld, waaraan centra moeten voldoen.
Behandeling
De drie kinderorthopeden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis werken nauw samen met de gipsverbandmeesters. Het voetje van de baby wordt in meerdere sessies met gips in de juiste stand gezet. Dit gebeurt iedere week. “Zo plaats je langzaam de voet en de enkel in de juiste stand”, vertelt Van den Boom. Dit proces duurt ongeveer zes weken.
“We zijn erg gericht op comfort en veiligheid voor zowel de baby als de ouders, dus we willen pasgeborenen zo comfortabel mogelijk behandelen. Tussen zo’n gipswissel door gaat de baby in bad en krijgt het borstvoeding of de fles. Daardoor is de baby erg rustig en een beetje moe door het badderen. Doordat het voetje elke week langzaam corrigeert, voelen ze vrij weinig van de behandeling.”
Afwijking
Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet. Door de afwijking staan één of beide voetjes naar binnen. Bij één op de achthonderd pasgeborenen komt een klompvoet voor. Het is belangrijk dat een behandeling zo snel mogelijk start, meestal is dit op de dag van de geboorte of de dag erna.