Een dagje Tilburg / Reeshof met Liane den Haan 50PLUS

0
355
Liane den Haan 50PLUS met Natasja van Lieshout bij verkiezingsbord Henk van Tilborg op winkelcentrum Heyhoef in Reeshof Tilburg

Lijsttrekker Liane den Haan van 50 PLUS deed Tilburg / Reeshof aan
op vrijdag 12 maart. Ze was in winkelcentrum Heyhoef, het Wagnerplein
en bij het Rode Kruis.

Door Hans Sweep
In winkelcentrum Heyhoef sprak ze met Natasja van Lieshout van Buurtpreventie
Gesworen Hoek. “Buurtpreventie Gesworen Hoek is erg belangrijk voor de veiligheid.
Als we na de facebook-oproep om te gaan rellen in de wijk, niet zo alert geweest waren met ons team dan had het zo maar verkeerd kunnen lopen”, licht Natasja van Lieshout toe. “Waar lopen jullie tegenaan?”, vraagt Liane den Haan. “Onze grootste uitdaging is zwerfafval, extra vuil bij de afvaldepots en jongeren”, antwoordt Natasja.
Alle buurtpreventieleden (ca. 170 in Reeshof) hebben een training gehad over hoe je mensen aan dient te spreken. “Nog speciale wensen”, informeert Liane.
“We willen graag extra leden voor onze groep en dan zeker ook jongeren”,
zegt Natasja tot besluit.

IMG 9689
Liane den Haan in gesprek met Natasja van Lieshout buurtpreventie Gesworen Hoek op winkelcentrum Heyhoef in Tilburg Reeshof.

Wagnerplein
De Brabant Karavaan van 50PLUS deed de markt op het Wagnerplein in Tilburg-Noord aan.
Samen met Liane, haar collega’s, Henk van Tilborg en andere Tilburgse leden werd
er druk geflyerd. De reacties waren positief: “Met het stemadvies kwam ik op 50PLUS uit”, was meerder malen te horen. De meegebrachte gadgets vonden gretig aftrek.
Tussen de buien door, was het aangenaam vertoeven op de markt, waar vanwege het coronavirus alleen food-stands aanwezig waren.

IMG 9696
Liane den Haan lijsttrekker 50PLUS met het team op de markt op Wagnerplein Tilburg Noord

Rode Kruis
Bij het Rode Kruis aan de Centaurusweg vertelt Cisca enthousiast over de organisatie.
“We selecteren op kwaliteit, naast EHBO en reanimatie moet je ook 15 minuten op je knieën kunnen zitten”. Bij evenementen moet je net iets meer kunnen bieden.
Maar om ook minder gediplomeerden via het Rode Kruis in te zetten, is er een nieuw initiatief gestart. “Het nieuwste initiatief is ‘Ready to help’, deze mensen worden in gezet om boodschappen te doen, om als host mensen te ontvangen bij teststraten en om de hond uit te laten voor mensen die dat niet meer kunnen”, licht Cisca toe.
Iedere aanmelder voor dit initiatief krijgt een e-learningcursus van 20 uur.

In totaal heeft het Rode Kruis in Nederland 14.640 medewerkers, die onder meer ingezet worden bij 10.000 evenementen. Wat is jullie grootste probleem op dit moment”,
vraagt Liane. “De grootste problemen zijn mankracht en financiën”, aldus Cisca.

IMG 9681
Henk van Tilborg nr.5 50PLUS samen met lijsttrekker Liane den Haan bij Rode Kruis Tilburg

Integrale kijk op ouderen
Sjef van der Klein van ContourdeTwern en Nicolette van Poppel beleidsmedewerker Afdeling Sociaal  geven alle ins and outs over de integrale kijk op ouderen. Het gaat dan vooral om voor vitale ouderen verbinding met de wijkagenda’s te krijgen.  “Zorg is niet altijd de eerste prioriteit, ouderen willen ook een zinvolle daginvulling in een veilige en toegankelijke omgeving”, zegt Sjef. Verder is één van de problemen om ouderen, die willen of moeten verhuizen in de eigen wijk te houden, omdat er weinig woningen beschikbaar zijn. Hiertoe wordt er met verschillende woningcorporaties samengewerkt. https://www.tilburg.nl/stad-bestuur/stad/gezond-en-gelukkig-oud-in-tilburg/ Sjef legt ook uit dat er een dementievriendelijk winkelcentrum in de Heyhoef Reeshof is gerealiseerd. “Dat is wel een initiatief waarmee je continu bezig moet blijven denk ik”, zegt Liane. Sjef beaamt dat:
“Als je dat niet doet verwatert het snel.” Verder komen nog het automaatje, fijn thuis gesprek en aanpak gezond & gelukkig oud in je wijk of dorp uitgebreid aan bod.

Liane den Haan is blij met de ontvangst in Tilburg en Reeshof:
”Ik wil iedereen bedanken voor de spontane reacties, de Brabantse gastvrijheid en de steun die ik hier heb ervaren. Dat doet me goed en dat geeft heel veel vertrouwen
voor de verkiezingen.”

IMG 9686A
Sjef van der Klein ContourdeTwern geeft uitleg over Integrale kijk op Ouderen in Reeshof