Wat betekenen de veranderde zorgwetten concreet voor u? Hoe krijgt u snel de benodigde hulp? Welke hulpmiddelen zijn er en hoe komt u daar aan? Allemaal vragen die voor spanning en onrust kunnen zorgen. Fijn om te weten dat er de wijkverpleegkundige is die helderheid brengt in de situatie, zodat u door de bomen het bos weer gaat zien.
De wijkverpleegkundige in Reeshof: raadgever, meedenker en aanpakker
Sinds kort is het mogelijk via ontmoetingsruimte De Driehoek aan de Gendringenlaan een gesprek aan te vragen met wijkverpleegkundige Henrieta van der Veeke. Zij geeft advies over gezondheid, het regelen van zorg, (aanvragen van) hulpmiddelen en de veranderde zorgwetten. Die informatie is ook via andere wegen te verkrijgen, maar de toegevoegde waarde van de wijkverpleegkundige is de praktische aanpak en het lokale netwerk. Onder de paraplu van “De Toegang” werkt Henrieta in de Reeshof nauw samen met mensen van verschillende zorginstellingen en organisaties zoals GGD, IMW, MEE, Loket Z en Werk&Inkomen. Dit maakt het mogelijk snel en doelgericht contact te leggen met de juiste persoon zodat geen tijd verloren gaat.
De praktische aanpak blijkt uit het feit dat zij samen met de hulpvrager zoekt naar de snelste en simpelste oplossing om verlichting in een situatie te brengen. Henrieta benut daarbij naast haar eigen netwerk ook de mogelijkheden van de directe leefomgeving van de betrokkene. Dus professionele hulp waar dat nodig is en kleinschalige, persoonlijke hulp als dat kan. “Probleem helder krijgen” en “aanpakken”, daar draait het om!
Nu is de Reeshof een erg groot werkgebied voor één persoon. Daarom werkt Henrieta samen met collega wijkverpleegkundige Jolanda van ’t Westeinde. Ieder nemen zij een deel van de wijk voor hun rekening en vervangen zij elkaar in geval van ziekte of vakantie. Beide dames hebben jarenlange ervaring als verzorgende en vervullen die taak nog dagelijks. Als wijkverpleegkundigen kunnen zij bovendien nog meer doen om mensen op een aangenamere manier de dag door te laten komen. En daar zijn ze erg blij mee. Het enthousiasme en de betrokkenheid zijn dan ook van hun gezichten af te lezen als ze vertellen over hun werk. Over de voldoening die het geeft als voor iemand met
niet-aangeboren hersenletsel een fijne dagbesteding is gevonden of vervanging is geregeld om een mantelzorger even rust te gunnen. Dàt is hun drijfveer en daarvoor stappen ze graag vroeg het bed uit.
Hun werkdag begint om kwart over zes, als aan het ontbijt de rapporten en mededelingen van die dag worden doorgenomen. Om kwart over zeven zijn ze op kantoor en bekijken samen met het team het ochtendrooster en of daarop wijzigingen nodig zijn. Vóór half acht is iedereen op weg naar de eerste cliënt. Ook Henrieta en Jolanda. Ergens rond de middag snel een boterham, waarna voor hen een drukke middag volgt met contacten met zorgverleners en (indicatie-)gesprekken met mensen die een hulpvraag hebben. Tussendoor blijven zie bereikbaar voor dringende vragen van huisartsen en andere instanties. Eigenlijk overbodig te vermelden dat “einde werktijd” voor hen een rekbaar begrip is. Maar ze zouden het niet anders willen, zeker omdat ze zich gesteund weten door een fijn team collega’s en een begripvol thuisfront. Ook een opgewekt karakter en positieve levenshouding zijn een groot voordeel in dit vakgebied en zowel Henrieta als Jolanda beschikken hierover volop. Zouden ze daarom zo stralen tijdens het interview?
U kunt een afspraak maken met Henrieta via ontmoetingsruimte De Driehoek, telefoonnummer 013 – 571 78 06. Henrieta neemt daarna contact met u op.
Er zijn geen kosten aan verbonden, die vallen volledig onder de zorgverzekering.