Betere hulp bij noodsituatie voor senioren

0
100

De eerste resultaten zijn bekend van de proef om de veiligheid van zelfstandig wonende kwetsbare senioren te verbeteren. Deze proef startte in augustus 2016 in Etten-Leur. Vijftig zelfstandig wonende senioren nemen hieraan deel. Slimme techniek gecombineerd met een sociaal hulpverleningsnetwerk zorgt voor snellere en meer adequate hulp bij noodsituaties. Daarnaast vertellen meerdere deelnemende ouderen dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. “Ik ging elke nacht naar bed met angst. Nu voel ik me veilig en kan ik eindelijk met een gerust gevoel slapen”, aldus een van de deelnemers.

Resultaten proef

De resultaten van de proef zijn zeer bemoedigend om mensen op een veilige manier langer thuis te laten wonen. Het blijkt dat deelnemers zich veiliger voelen in hun woning, ze de sensoren niet ervaren als inbreuk op hun privacy, ze zich meer verbonden voelen met hun mantelzorgers(s) en dat ze het leuk vinden om actief mee te denken aan de doorontwikkeling van het systeem. In Heeze-Leende is men inmiddels ook gestart met het systeem. Begin volgend jaar wordt dit uitgebreid met nog meer gemeentes. Doel is om het systeem de komende twee jaar over de Provincie Brabant uit te rollen. Daarnaast neemt het Nederlandse Rode Kruis dit initiatief mee in haar activiteiten om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten.

Veiligheid en zorg

Veel ouderen voelen zich kwetsbaar. Ze zijn bang dat ze na een val pas na lange tijd gevonden worden of bij brand niet tijdig hun huis kunnen verlaten. Landelijke problematiek die door de drie Brabantse veiligheidsregio’s op een unieke wijze opgepakt is door zorg en veiligheid te koppelen. Directeur Nico van Mourik van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VRMWB) is blij met deze aanpak. “De voordelen van techniek worden slim gekoppeld aan een netwerk van verantwoordelijke burgers”. Tjalke de Jong, één van de initiatief-nemers, vult aan met een ander pluspunt. “Het organiseren van hulp na een melding haalt een deel van de ouderen uit hun sociaal isolement. Ze hebben meer contact met hun buren of met kinderen die in de buurt wonen, omdat die buren en mantelzorgers de mogelijke alarmmeldingen opvolgen”.

Hoe werkt het?

De woningen van de deelnemende senioren zijn uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren. Rookmelders bijvoorbeeld signaleren een beginnende brand, raam- en deurcontacten detecteren een inbraak en bewegingssensoren registreren een bepaalde tijd geen beweging in de woning dat kan wijzen op een val. Geeft zo’n sensor alarm dan wordt niet alleen een particuliere alarmcentrale gebeld, maar ook bijvoorbeeld een buurman of familielid dat in de buurt woont om snel hulp te bieden. Tegelijk met deze melding wordt relevante informatie over de gezondheid en woonsituatie meegestuurd zodat hulp op maat geboden kan worden.

Winnaar innovatie prijs

In 2015 schreven de drie Brabantse veiligheidsregio’s een prijsvraag uit voor maatschappelijke veiligheidsinnovatie. Gevraagd werd om praktische oplossingen te bedenken om de veiligheid van zelfstandig wonende, minder zelfredzame ouderen te verbeteren. De prijs werd gewonnen door een samenwerking van het Nederlands Instituut voor Gezondheidszorg en Welzijn (NIGW), particuliere alarmcentrale Welzijnservices en sensortechnologiebedrijf Altijd Thuis. Zij ontwikkelden een veiligheidsconcept voor informatie gestuurde veiligheidszorg en een sociaal hulpverleningsnetwerk rond kwetsbare ouderen. Info: http://www.leefsamen.nl/.