Wordt Reeshof het afvoerputje van Tilburg?

0
50
Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg. Reeshof - Focus op Reeshof

Reeshof wordt (weer) gepasseerd

Als het aan het college ligt komen er nog eens 11.000 extra auto’s per etmaal bij via de Burg. Baron van Voorst tot Voorst-weg. Na industrieterrein Wijkevoort is dit de tweede keer dat Reeshof de lasten van onze stad mag verdelen.

Na de Netwerkanalyse (2020) is het nu het Kenniskwartier (2024) dat Reeshof vergeet.
In het BD Zaterdag 22/2 lezen we over nieuwe ontwikkelingen mbt het autoverkeer in Tilburg aangaande de plannen voor het Kenniskwartier (met oa; de Ringbaan West verkeersluw en knip in de Spoorlaan)

Even terug;
Net als in 2020, toen het over de Netwerkanalyse ging, met de focus op het stadscentrum (City-ring) en dat de Ringbaan West verkeersluw gemaakt wordt.
Het zijn mooie plannen (om de leefbaarheid in de (binnen-) stad te verbeteren en autoverkeer terug te dringen) Wie kan daar tegen zijn?
– Maar daarbij geen woord over de gevolgen voor de rest van de stad.
– Geen duidelijke informatie. Dat is voor later.
– Er moet snel beslist worden.
– Later, na het raadsbesluit, en na lang aandringen, komt er meer informatie; er zijn nog meer opties,
‘in overleg bespreken’ en beloftes. Er komen geen reacties.
– Er is nooit meer iets vernomen

Kenniskwartier
– Wie heeft in de gaten dat ontwikkelingen daar de hele stad aangaan (en Reeshof in het bijzonder)?
– In hoeverre heeft dit te maken met de plannen uit de Netwerkanalyse?
– We vallen in herhaling;
– Het zijn mooie plannen
– Er wordt niet gesproken over de gevolgen voor de rest van de stad
– Geen duidelijke informatie (als je het al weet, moet zelf gaan zoeken op internet)
– Weer ‘urgentie’ (raadsbrief 17/12/2024)
– Mooie beloftes als ‘in overleg’, ‘samen met de stad’, ‘bewonersparticipatie’ en ‘inspraakprocedures’ (in collegenota) maar de wethouders schrijft in het BD’ dat hij terughoudend is met inwonersparticipatie omdat het een technisch en strategisch vraagstuk is.’

De informatieverstrekking is ook nu minimaal, onduidelijk, tegenstrijdig en teleurstellend
– Het is niet duidelijk wat de status is van de Netwerkanalyse 2020-2040 tov van de Mobiliteits-effecten bij het Kenniskwartier
– Er zitten veel tegenstrijdigheden in stukken, en wat is nu actueel? Wat staat er ons te wachten?
– Schrik wat de verdrijving uit het centrum en Tilburg West voor effect heeft voor de Baroniebaan Bredaseweg en Burgemeester van Voorst tot Voorst-weg. Wat zijn de huidige plannen?
Wat we niet willen is dat het verkeer en problemen van de Ringbaan West worden verplaatst naar de Burg. Baron van Voorst tot Voorst-weg. –  Wethouder Jacobs sprak eerder van ‘een gracht’; hoge verkeersdruk, geluid en slechte luchtkwaliteit –  De plannen kunnen/mogen niet te koste gaan van andere wijken, stadsdelen!  Dit willen we dus niet

Voorbeelden van aanpassingen en tegenstrijdigheden Kenniskwartier
Het afsluiten (of het eenrichtingsverkeer maken) van de Statenlaan (tunnel bij Boerke Mutsaers) (Kenniskwartier) heeft na het autoluw maken van de Ringbaan West grote gevolgen voor de verkeersstroom in de stad, en met name Tilburg West. Deze alternatieve route bij gedeeltelijke afsluiting van Ringbaan West is dus voor regulier verkeer dan niet meer te gebruiken.
Dit is nooit eerder gecommuniceerd in de krant of op sociale media. Zelfs mensen in die buurt weten dit niet!  Er staan veel tegenstrijdigheden over de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorst-weg in alle stukken. In de Netwerkanalyse werd al geschreven dat het niet wenselijk is om de Burg. Baron van Voorst tot Voorst-weg meer te belasten, en dat de tangenten beter benut moeten worden.

Ook uit de modellen blijkt dat het verhogen van de snelheid op de Burg. Baron van Voorst tot Voorst- weg , van 50km/u naar 70km/u, enkel een verkeer aantrekkend effect heeft, en dat dat niet wenselijk is. Toch komt deze optie weer voorbij in de stukken, van het Kenniskwartier, wat verontrustend is.

In de Netwerkanalyse 2020 staat dat de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorst-weg op dit moment (huidig, 2015) 21.400 auto’s per etmaal verwerkt, met een groei naar 25.200 in 2040 (netwerkverkenning).
In de Mobiliteitseffecten van het Kenniskwartier spreekt men over 14.900 auto’s nu (2019), wat groeit naar 26.100 in 2040. Een vermeerdering van ca 11.000 auto’s per etmaal.
Wat is nu de waarheid? De beginstand scheelt al 6.000 auto’s. Betekent dat dat er vanaf nu nog ruim 11.000 auto’s bijkomen en het totaal in 2040 op 32.000 uit gaat komen ipv de aangegeven 25.200?
We gaan twijfelen aan de getallen. En …?

Men spreekt bij de plannen over het Kenniskwartier over ‘de nieuwe binnenring’. Maar er bestaat helemaal geen nieuwe binnenring. Het is een gekunstelde tekening van aaneengeregen wegen die geen eenheid vormen.
Ook in de plattegronden bij de berekeningen is nergens enige relatie tussen deze wegen te vinden die op een ring duiden.

Daarnaast zegt de (verkeerskundige van) de gemeente Tilburg dat het ringen-systeem niet werkt.
In andere stukken van de gemeente (officielebekendmakingen.nl) spreekt men over corridors (Ringbaan West en de Burg. Baron van Voorst tot Voorst-weg). Deze laatste optie komt nergens terug in de stukken van het Kenniskwartier, maar is in onze ogen veel gunstiger voor Tilburg West.

Meer duidelijkheid
In het ‘Overzicht en analyse verkeersmodellen berekeningen Kenniskwartier’, Bijlage bij Rapport Kenniskwartier Mobiliteitseffecten (Goudappel dd 30 mei 2024), staan getallen per wegvlak aangegeven. Dit is hoofdzakelijk het geval binnen het Kenniskwartier. Maar voor het effect op de omgeving ontbreken er belangrijke gegevens. Daarom zou het wenselijk zijn ook de getallen van de intensiteit te krijgen van andere wegvlakken, vooral van de diverse wegvlakken in de Burg. Baron van Voorst tot Voorst-weg. Deze wordt nu als een wegvlak aangegeven, terwijl dat verschillende wegvlakken zijn. (zie bijvoorbeeld de Bredaseweg, welke in 5 vlakken is opgedeeld)
Ook de getallen voor de Noord-West Tangent (N260) zijn belangrijk om een goed inzicht te krijgen bij de verschillende maatregelen.

Waarom wordt er zoveel extra verkeer over de Burg. Baron van Voorst tot Voorst-weg geleidt?

Dit is een wijkontsluitingsweg, en geen ringweg om Tilburg. En dat hoeft het ook niet te worden. Deze weg is al aardig druk, de luchtkwaliteit is al matig, en het geluidsniveau is al te hoog (Atlas Leefomgeving)  Volgens de berekeningen zouden er door het afsluiten van de Statenlaan maximaal 3000 extra auto’s bijkomen (op welk wegvlak?) Komen er dan nog 8.000 extra door het verkeersluw-maken van de Ringbaan West. De auto’s die ook daar niet hoeven te zijn? (Volgens de getallen uit de Netwerkanalyse zouden dat er ca 4.000 zijn) Waar komen deze getallen vandaan?

Er is meer dan getallen
Een groene en verkeersluwe binnenstad is een mooi streven, maar we moeten diezelfde kwaliteiten ook handhaven in gebieden waar die kwaliteit nog wel aanwezig is! Denk daarbij aan De Oude Warande, het Reeshofbos en Bosgebied Drijflanen, alle onderdeel van Stadsbos 013. Dit gebied wordt door de nieuwe plannen wel doorsnede door steeds drukker worden wegen.  Bedenk daarbij aan de ongeorganiseerde en georganiseerde sporters (van oa HC Tilburg en Sarto), de recreatieterreinen van Landgoed Sparrenhof en Naturistencamping Hart van Brabant. Maar ook de restaurants langs de Bredaseweg die hun meerwaarde te danken hebben aan hun ligging zoals Auberge de Bonheur en Villa Vredelust.
Het zijn niet enkel al deze mensen die hier werken en/of recreëren die deze wegen gebruiken en moeten oversteken, maar denk ook aan de vele scholieren vanuit De Blaak, Reeshof en Gilze en Rijen.

Ter overdenking
Uiteraard is het geen eenvoudige puzzel, maar overdenk dit;
– Verkeer dat niet in Tilburg hoeft te zijn, moet om Tilburg heen rijden, via de tangenten.
– Gebruik de Ringbaan West, de Burg. Baron van Voorst-weg, en eventueel de Statenlaan als corridor.
– Maak alle wegen binnen de bebouwde kom maximaal 50km/u, dus ook de ringbanen, de Baroniebaan,

De Burg. Baron van Voorst tot Voorst-weg, en eventueel een deel van de Bredaseweg. – De tangenten beter benutten.

Een mooie bijkomstigheid;
Als de Burg. Baron van Voorst tot Voorst-weg geen drukke verkeersader wordt, hoeven er ook geen (sociaal onveilige) fietstunnels gemaakt te worden, wat extra infrastructurele ingrepen en veel geld scheelt.

De verkeers-transitie is in onze ogen niet iets wat aan het Kenniskwartier gekoppeld hoeft te worden. Een hoogwaardig openbaarvervoer zal zeker invloed hebben op het aantal auto’s in de stad. Maar we hopen dat dat HOV zich niet enkel gaat ontwikkelen op die plaatsen waar men nu auto’s wil weren, maar juist ook vanuit de randen van de stad. Daarom is hoogwaardig en frequent openbaar vervoer ook nodig vanuit (station) Reeshof, met een noordelijke route (via de Baden Powelllaan en Westermark naar station Tilburg) en een zuidelijke route (via de Bredaseweg, Prof. Cobbenhagenlaan en Hart van Brabantlaan naar station Tilburg).

Wij snappen dat de mooie plaatjes eenvoudig mensen kunnen overhalen, maar goede informatie en participatie is onontbeerlijk. Ben duidelijk en eerlijk, want samen kom je tot het beste resultaat. Zeker met de Gemeenteraadsverkiezingen op 18 maart 2026 in het vooruitzicht kun je je nu profileren.
De bewoners kennen hun omgeving vaak het beste. (daar zijn ook voorbeelden van)
En haastige spoed is zelden goed.
Hopelijk komen er naast de ingelaste informatie-bijeenkomsten ook nog participatiebijeenkomsten.
Ik ben namelijk benieuwd hoe de mensen aan de Ringbaan West reageren als ze horen dat het aantal auto’s langs hun deur op termijn helemaal niet minder wordt, maar over 2 ipv 4 rijstroken rijden. En als je met de auto vanaf de universiteit helemaal langs Reeshof moet rijden om naar de Westermarkt te gaan. Dat soort zaken heb ik nog nergens voorbij zien komen.

Concept van Peter van de Wiel