Suïcidepreventie in Noord-Brabant

0
53

GGzBreburg start begin oktober samen met andere organisaties een regionaal suïcidepreventie project in Noord-Brabant onder leiding van Prof.dr. Christina van der Feltz-Cornelis:

“We zijn zeer ambitieus, ons doel is dat het aantal zelfdodingen in Noord-Brabant met minstens 20% daalt.” De projectgroep heeft van ZonMw subsidie gekregen om dit in vier jaar tijd te realiseren. Dit doet GGzBreburg samen met de GGz instellingen, GGD’s en de KNMG regiodistricten in Noord-Brabant en Prof.dr. Chijs van Nieuwenhuizen, GGz Eindhoven, als medeaanvrager.

Zij willen hun doel bereiken door een monitoringsysteem op poten te zetten waarmee mensen die risico lopen op zelfdoding eerder in beeld komen bij hulpverleners. Maar ook door een betere onderlinge samenwerking, vooral op momenten dat de zorg overgaat op een andere hulpverlener, want op die momenten blijkt het vaak mis te gaan. En door een snellere toegang tot zorg en een betere follow up van patiënten die risico lopen. Dit doen getrainde psychiatrisch verpleegkundigen die nagaan of de geboden zorg in de praktijk goed aansluit bij hun hulpvraag.

De officiële start van het Suïcidepreventie project in Noord-Brabant vindt plaats op 6 december. Prof.dr. Christina van der Feltz-Cornelis geeft tevens een lezing over het Suïcidepreventie project tijdens het symposium Samen Verder op 13 december dat GGzBreburg in Etten-Leur organiseert om het 10-jarig jubileum te vieren. Daarnaast zal GGzBreburg het boek Alleen samen is het mogelijk presenteren, dat de Cliëntenraad gemaakt heeft over suïcidepreventie. Er is een beperkt aantal plaatsen gereserveerd voor geïnteresseerde lezers. Aanmelden kan via www.ggzbreburg.nl/samenverder.

Aanleiding

Het jaarlijkse aantal zelfdodingen in Nederland stijgt sinds 2007, en Noord-Brabant steeg daarin landelijk naar de tweede plaats, nu voor het tweede jaar op rij. 80-90% van de zelfdodingen vindt plaats in het kader van een psychische stoornis, meestal een depressie. Slechts 40% ontving op dat moment GGz zorg, terwijl zelfdoding meestal te voorkomen is door adequate hulp (bron: ZonMw).